Fler filmer om Pearl Harbor

NÖJE

Japanernas anfall kom som en total överraskning för amerikanarna.

Så bortsett från klassikern ”Härifrån till evigheten” (1953) och nya ”Pearl Harbor”, har Hollywood legat lågt när det gäller att skildra detta pinsamma ögonblick i USA:s krigshistoria.

Ur ”Härifrån till evigheten”, &#148Krigets Vindar”, ”1941-Ursäkta var är kriget?” och ”Välkommen till paradiset”.

Vi svenskar har ju haft lite lättare att komma över förluster mot japaner.

1936 besegrade Japan sensationellt Sverige i fotboll i OS med 3–2. Numera är det på grund av Sven Jerrings radioröst, hans hysteriska skrik om ”japaner, japaner, överallt japaner”, mer radio- än idrottshistoria.

7 december 1941, helt utan förvarning, genomförde japanerna ett flyganfall mot den amerikanska flott- och flygbasen Pearl Harbor på ön Oahu på Hawaii.

En stor del av den amerikanska flottan sattes ur stridbart skick. USA förklarade omedelbart krig mot Japan och drogs in i andra världskriget.

Bästa filmen om händelsen är förstås åttafaldiga Oscarsvinnaren ”Härifrån till evigheten” (1953), med stjärnskådespelare, en klassisk kärleksscen på stranden och starka krigsscener.

Ett exempel på raka motsatsen är ”Första segern” (1965) – en pinsamt patriotisk krigsfilm med John Wayne som utspelas strax efter attacken och visar hur amerikanarna tar revansch och erövrar en strategiskt viktig ö i Stilla Havet som hålls av japanerna.

Japans stora stjärna Toshirô Mifune leder de japanska styrkorna i en film (1962) som visar attacken från deras sida. Heter på engelska omväxlande ”I bombed Pearl Harbor”, ”Kamikazi”, ”Attack squadron” och ”Storm over the pacific”.

”Tora! Tora! Tora!” var på sin tid (1970) ett unikt samarbete mellan Hollywood och Japans filmindustri, med stjärnor från båda lägren, där man på ett neutralt sätt skildrade attacken från båda sidorna. Bra flygscener, Oscar för bästa specialeffekter.

”1941– Ursäkta var är kriget?” var Steven Spielbergs komedi om hur attacken skrämde livet ur folk i Los Angeles. Totalfloppade.

I en tv-serie som ”Krigets vindar” (1983) fanns förstås attacken med, annars är bästa tv-serien ”Pearl” (1983), om ett antal människors liv på flottbasen under

tiden strax före attacken.

Viss anknytning har ”Duell i Söderhavet” (1968), där en amerikansk (Lee Marvin) och en japansk (Toshirô Mifune) soldat utkämpar en privat kamp på liv och död på en öde ö i Stilla havet.

”Välkommen till paradiset” (1990) och ”Snö faller på cederträden” (1999), slutligen, är två storfilmer som skildrar hur rasismen drabbade japaner bosatta i USA åren efter attacken.

Jan-Olov Andersson