Dave Navarro litar på någon

Foto: EMI
Dave Navarro gör nu sin solodebut med skivan ”Trust no one”. Samtidigt passar han även på att ge ut boken ”Don't try this at home”.
NÖJE

Trust no one. En gång i tiden var det ett motto som den före detta Red hot chili peppers-gitarristen Dave Navarro följde slaviskt.

Han lät till och med tatuera orden på sin arm. Nu har han döpt sin solodebut till ”Trust no one”.

Dave Navarro tar emot i hotellsviten iklädd typisk rockstarmundering: svarta skinnbrallor, svart luvjacka och mörka solbrillor.

Det sägs att han ska vara svår. Att han inte listar intervjuer bland sina favoritsysselsättningar. Men för en gångs skull visar sig ryktet vara falskt. Eller i alla fall aningen överdrivet. Navarro är kanske lite försiktig med orden, men han bits inte.

Sen Navarro lämnade Red Hot Chili Peppers har han koncentrerat sig på sina egna projekt: sin bok, sin solodebut och Janes Addictions kommande turné. Och så har han arbetat en hel del med sig själv.

– Om jag inte hade gjort det tror jag inte att jag hade kunnat sitta och prata med dig så här öppet. Min syn på mig själv har förändrats jättemycket tack vare det, säger han.

”I hate my life/ I hate my life/ I never want another wife/ I want the life you think I have”, sjunger Navarro på ”Rexall”, den första singeln från den nya plattan. Han är knappast den första som har gjort en skiva för att bearbeta det som gör ont. Men hans historia smärtar kanske mer än de flestas.

– Om du går till en terapeut eller pratar om dina problem med en kompis så fortsätter du ju bara att älta allting. Det blir nästan värre. Men om du skriver om känslorna så tar du tjuren vid hornen, du möter dom, upplever dom och vågar släppa dom.

På åttiotalet var Dave Navarro med och startade punkbandet Janes Addiction som i dag har nått kultstatus världen över.

– Vi förväntade oss verkligen ingenting. Vi trodde inte att vi skulle lyckas med någonting. Och på grund av det kände vi oss fria att göra exakt vad vi ville – jag tror att det var därför vi lyckades, förklarar Navarro.

– Men alla droger höll på att förstöra allt för mig. Jag har lyckats uppnå vissa mål i livet, men det är inte tack vare droger. Man tror att uppmärksamhet och kändisskap ska fylla det tomrum man bär på inom sig, och när man inser att det inte gör det är det lätt att vända sig till droger. Men dom kan inte heller fylla det där tomrummet.

I sången ”Mourning child” tacklar Navarro känslorna som föddes när han såg sin mamma och moster mördas av sin mammas dåvarande pojkvän. Han var 15 år då. Händelsen har format hela hans världsuppfattning.

– Jag ser alltid det negativa först. Till slut kom jag till en punkt i livet då jag förstod att i alla förhållanden som gick fel så var det bara jag som var den gemensamma nämnaren. Jag insåg att jag var tvungen att göra något åt det.

Resultatet blev skivan ”Trust no one” och boken ”Don’t try this at home”, som går i samma tecken.

– Det var ett väldigt känslomässigt och intensivt projekt för mig, men egentligen är det bara en bok och ett par bra rocksånger, förklarar Navarro.

– I dag är ”trust no one” definitivt inte ett motto som jag följer.

arkiv Dave Navarro

Hanna Nova Beatrice ([email protected])