Det är bra att festivalen lever vidare

NÖJE

Roskilde, ett år senare.

Givetvis kan det aldrig bli riktigt som förut.

Men det är bra att festivalen lever vidare.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Neil Young bör man inte missa.

Jag hade precis skickat mina sista texter och var på väg bort till det blå tältet för att åtminstone få en liten skymt av spelningen med The The när jag såg ambulanser rulla in och hörde någon tala från orange scen om att folk blivit skadade. Lite senare ringde det på mobilen från redaktionen i Stockholm och jag fick veta att flera personer omkommit under Pearl Jams konsert.

Sedan var resten av natten och hela dagen därpå en enda hysterisk röra av jobb och stress och känslor på en festival där molnen låg tunga och mörka över scenerna.

Jag förstår mycket väl att många aldrig vill åka till Roskilde igen.

Värre tvinga i väg publiken

Men jag skrev i en krönika den där lördagen att det ändå var rätt att fortsätta festivalen, för det hade kunnat leda till ännu mer olycka att blåsa av och hastigt tvinga i väg tusentals upprörda människor.

I sammanfattningen i måndagstidningen skrev jag att festivalen självklart skulle leva vidare.

Alla höll inte med, men jag skriver det igen.

För mitt bland alla svarta rubriker om "dödens festivaler" under året har det lite grand kommit bort att festivaler, och inte minst Roskilde, ju framför allt alltid stått för en massa positiva saker.

Värme och gemenskap

Roskilde har aldrig andats mörker och fara utan värme och gemenskap.

Det vet alla som någon gång varit där och upplevt stämningen.

Måhända har Roskildeidyllen fått frodas lite väl mycket, måhända har vi invaggats i tron att ingenting någonsin kan hända och på så vis var kanske olyckan i all sin tragik ett nödvändigt uppvaknande för såväl Roskildefestivalen som andra större konsertarrangörer.

Men olyckor kan alltid hända, på rockfestivaler såväl som på andra ställen där många människor samlas.

Och hur mycket man än förbättrar säkerheten handlar det till sist om att var och en som går på en stor konsert, det må vara i Roskilde, i Hultsfred eller på Ullevi, måste ta ansvar för sitt eget uppträdande.

Det är det som är det viktiga. Inte att förbjuda och lägga ned sånt som får väldigt många människor att må bra.

Fem akter du inte får missa

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM