Det får inte hända igen

Förra året dog nio unga - i dag börjar festivalen i Roskilde

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON (flygbild) och JOHANNA PETERSSON
TRAGEDIN ÖVERSKUGGAR FESTEN I dag sparkar Roskildefestivalen igång. Efter förra årets katastrof, då nio unga personer dog under en spelning med Pearl Jam, har festivalledningen satsat hårt på att öka säkerheten. De största förändringarna syns vid den orange scenen, där olyckan inträffade.
NÖJE

ROSKILDE

Bob Dylan, Neil Young, Patti Smith, The Cure, Wyclef Jean, Robbie Williams...

Världsartister. De spelar i Roskilde i år. Men det är inte dem det handlar om.

I Roskilde handlar det om nio döda.

Tre danskar, tre svenskar, en tysk, en holländare och en australier. Nio unga män klämda till döds framför den stora, oranga scenen under en konsert med Pearl Jam i fjol.

Ett år har gått. I kväll börjar Roskilde 2001. Massiva förbättringar har skett.

- Det har varit ett annorlunda och svårt år, men vi arrangerar en festival vi tror på. Jag går inte omkring med en klump i magen på grund av säkerhetsfrågan, säger Erik Nielsen som är säkerhets- ansvarig för tredje året i rad.

Den synligaste förändringen har skett på platsen där ungdomarna dog. För att minska trycket framför den oranga scenen har området delats in i fyra sektioner där publiken stängs in. Mängden av folk som får tillträde dit regleras genom korridorer.

Säkerhetsansvarig vid varje scen

En annan nyhet är att samtliga scener har en säkerhetsansvarig.

De ska garantera att allt och alla är på plats innan varje konsert börjar. De är behöriga att när som helst stoppa en konsert.

Till sin hjälp har de vakter som blandar sig med publiken. De håller den säkerhetsansvarige informerad om läget.

Målet: tydligare ansvarsfördelning, kortare beslutsvägar, allt för att vinna tid. Det är den viktigaste läxan sen i fjol, att spilld tid kan vara lika med spillda liv.

Men alla är inte glada. Sonia Led som besökt festivalen varje år sen 1992 menar att det, enligt henne, överdrivna säkerhetstänkandet kan slå tillbaka på arrangören och istället öka riskerna.

- Det är sånt tjat om alla förbättringar som gjorts att nu tror alla att det är 100 procent säkert. Att ingenting kan hända. Unga tjejer som kommer hit glömmer bort att tänka själva. De slappnar av och tror att allt ordnar sig av sig självt.

En annan kritik som riktats mot arrangören är att säkerhetstänkandet tar död på det som är festivalens själ: friheten och festen. Erik Nielsen delar inte uppfattningen.

Dåligt internt radiosystem

- Säkerheten har haft högsta prioritet men vi har inte dödat festivalkulturen. Det är viktigt att inte kontrollera ihjäl den. En festival ska ske under kontrollerade former men folk kommer hit för att få en bestämd upplevelse och har vi för mycket regler och restriktioner väljer de istället att söka sig till andra musikupplevelser och andra städer. De kanske går på ravepartyn eller andra konserter där det inte finns nån som kontrollerar dem, säger han.

I tv-dokumentären "Roskildes långa natt" som visades i dansk tv på onsdagskvällen framkom också ny kritik över säkerheten förra året. Bland annat fungerade det interna radiosystemet dåligt, adrenalin saknades i läkartältet och katastrofberedskapen var undermålig vittnar läkare, vakter och publik som var på plats om, skriver DN.

Nya säkerhetsrutiner i år

Tore S Börjesson ([email protected])