Wyclef charmade Globen

NÖJE
Foto: ÅSA WESTERLUND
En riktig entertainer Ingen kan förneka att Wyclef Jean kan underhålla. Men ibland blir det lite väl mycket pajaskonster.

Wyclef Jean

Plats: Globen, Stockholm. Publik: Många tusen, men inte utsålt.

Längd: Två timmar och 20 minuter.

Bäst: "Wish you were here". Sämst: "Gone til" november". Fråga: Hur orkar han?

Egentligen tycker jag inte om Wyclef.

Men om och om igen måste jag erkänna faktumet:

Han är en grym entertainer.

Whiteclef..f'låt, Wyclef, säger att tidningar skriver att han är "the most dangerous live artist". Okej, han har satt en pistol mot huvudet på chefredaktören för en amerikansk hiphoptidning och han gjorde en tuff disslåt om LL Cool J.

Nu menades det inte "dangerous" i sin bokstavliga bemärkelse, men Wyclef Jean är rätt töntig faktiskt. Per Bjurman hade svårt för att charmas av popbandet Travis enkla helylleimage, men kunde inte motstå de välgjorda låtarna.

Ungefär så, fast tvärtom, är det med Wyclef.

Han har ett fåtal riktigt stora låtar, men det är förundrande att han inte lyckats få fram fler eftersom han inte är någon debutant längre och hans skicklighet som musiker, framförallt med gitarren, icke bör föraktas. Det är de "gitarrbaserade" låtarna som är hans bästa verk. "911", "Diallo", "Gone til" november" och "My love is your love".

Jag har alltid skyllt på att jag gillat dem på grund av de andra artisterna. Mary J Blige i "911", Youssou N"Dour i "Diallo", Whitney Houston och Terry Linens röster till "My love is your love", och... eh... Bob Dylan är ju med i videon till "Gone til" november". Wyclef behöver dem egentligen inte, svenska Awa sjunger till exempel Mary J Bliges vers strålande, men Wyclef slarvar bort de där momenten som kunde ha blivit enorma. Som kunde lyft det hela till en superfest - som också berör. Det är som om han använder de spirituellare låtarna, som han fyller på med Bob Marleys "Redemption song" för att enbart få en andningspaus, innan det höjs till en boogie eller socarytm eller faller tillbaka till ett intensivt DJ-set med hits av Michael Jackson, The Sugarhill Gang, A-ha och Beenie Man.

Fast det är samtidigt hans styrka.

Det finns ingen annan artist som enbart på charm kan få hela Globen att må bra och dansa lika mycket. Wyclef vandrar rätt ut i publikhavet, basisten, trummisen och livvakten visar sig vara b-boys och han tar upp ett gulligt barn på scen.

Vad jag än må ha för invändningar, it doesn"t matter, för alla där inne hade kul.

Marimba Roney