Lara satte spelvärlden i gungning

NÖJE

Den blodtörstiga kommandosoldaten kändes inte direkt nyskapande.

Speldesignern Toby Gard kliade sig i huvudet en extra gång.

In på dataskärmen klev Lara. Vig som en OS-atlet, pricksäker som Clintan och snygg utav bara

?

snabbfråga Rösta nedan på din favorit bland nya ”Tomb Raider”- kandidater!

Lara Croft, brittisk överklassflicka med försmak för äventyr. I tajt linne, hotpants, militärkängor och moderiktig miniryggsäck – fast det sistnämnda var faktiskt en nödlösning för att dölja 3D-figurens fula skarvar i ryggen.

En kvinnlig Indiana Jones, helt enkelt. Men äntligen en tuff tjej i ett dataspel – och samtidigt något för killarna att vila ögonen på.

Totalsuccé för spelet ”Tomb Raider”.

1997 var det Lara, Lara på allas läppar.

Hon blev omslagsflicka i designerkläder i brittiska magasinet The Face. Omskriven i Rolling Stone, The Times, Newsweek, Time, Melody Maker? Prodigy skyllde på sena nätter med Lara när skivan ”The Fat of the land” blev försenad. Och hon syntes i jätteformat på videoskärmarna under U2:s Popmart-turné (och återkommer ju nu i singeln ”Elevation”). Fast skaparen Toby Gard hade redan tröttnat och hoppat av. Han startade spelföretaget Confounding Factor och pular med kraftigt försenade actionäventyret Galleon. Manlig hjälte – men den vasst utmejslade designen känns igen.

Lara är storindustri för utvecklaren Core och förläggaren Eidos. Som ett urverk har man släppt ett nytt ”Tomb raider”-spel varje höst. Lara har blivit leksaksdocka, serietidning, gjort bil- och läskedrycksreklam och haft egen barnkollektion. Kultförfattaren Douglas Coupland skrev helt fascinerad av fenomenet Lara hyllningar och ett alldeles eget äventyr i ”Lara’s book”.

Fyra olika modeller har uppträtt som Lara på evenemang. En av dem, Nell McAndrew, vek utan att fråga om lov ut sig som äventyrerskan i Playboy. Vilket hamnade i rätten.

Just när fanskaran började tunnas ut efter det femte – om man ska vara elak – ungefär likadana äventyret slår nu alltså Hollywood till med storsläggan.

Och det är Lara, Lara på allas läppar igen. Än är det inte riktigt officiellt att det blir fler spel i ”Tomb raider”-serien.

Men lita på att de kommer.

Puls Jens Peterson granskar tio andra tänkbara kandidater till ”Tomb Raider”

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM