”Vi är bäst i världen”

Aftonbladet mötte The Hives i Roskilde

NÖJE

ROSKILDE

Sveriges bästa band. Glöm det.

- Vi är världens bästa band, säger Chris Dangerous, trummis i The Hives.

KAXIGA ROCKARE Fagerstabandet The Hives har lyckats spela till sig ett solitt rykte som Sveriges bästa liveband. De kan de tacka The Who för. "Jag såg dem när jag var 13 år. De slog sönder sina instrument. Det var coolt", säger sångaren Howlin" Pelle Almqvist (trea från vänster). Övriga medlemmar är Vigilante Carlstroem, gitarr, Nicholaus Arson, gitarr, Chris Dangerous, trummor, och Dr Destruction, 23, bas.

I går välte de gula scenen på Roskilde.

För några veckor sen välte de scenen Pampas på Hultsfred och då sa sångaren Howlin" Pelle Almqvist så här:

- Det här är en stor scen men mitt ego ryms inte.

The Hives gick på som sista akt av alla där och naturligtvis försatte inte Pelle tillfället att "tacka alla förband". Kaxigt? Ganska så.

Men det finns låtar att backa upp skrytet med. Till exempel "Hate to say I told you so".

Dansar man inte till den är man död.

Den bärs fram av det stötigaste gitarriffet sen Kinks banbrytande klassiker "All day and all of the night".

- Vi gillar Kinks. Vi gillar alla såna gamla godingar. Vi har gett upp. Jag menar, när vi var yngre lyssnade vi på obskyr amerikansk punk. Men med åldern inser man att Elvis är bättre. Säg så här: Little Richard gjorde en rocklåt 1956 och sen dess har det inte blivit så mycket bättre. Vi försöker göra nåt bra av det arvet. Det blir speciellt genom att just vi fem spelar ihop, säger Howlin" Pelle.

Alla i bandet är kul att titta på

The Hives live är en total upplevelse. De har musiken. De har också en förmåga att fylla upp en scen. Alla i bandet är kul att titta på. Och mellan låtarna bevisar Pelle att han är en publikdomptör av högsta rang. Tänk på det.

Tänk också på att han kan strutta som Mick Jagger, dansa som James Brown, hoppa som Pete Townshend och när han sjunger låter det som om han har svalt en fuzzbox.

- Jag såg The Who på nyårsafton när jag var 13 år. De slog sönder sina instrument. Det var tufft. Man blev skraj. Ja, och sen så försöker man sig på att hoppa som Townshend. Mest för att imponera på de andra i bandet. De första fem gångerna kanske man misslyckas, men sen sitter det där.

The Who kallade sin tidiga musik för "maximum r "n" b". Det samma kan sägas om The Hives. Det har inget med dagens r "n" b att göra. Det har allt att göra med rytm och energi.

Det började i Fagersta i skiftet 1993/94. Ingen vet var det ska sluta. I dag spelar de i Skellefteå, på lördag på Sardinien, på söndag i Genua" Sen senaste albumet "Veni vidi vicious" har de gjort över 200 spelningar. The hardest working men in showbiz.

Låtskrivaren vill vara anonym

Mannen som skriver allt låtmaterial är en mystisk herre vid namn Randy Fitzsimmons. Rykten säger att det är en pseudonym, att det är Nicholaus Arson, Pelles brorsa och gitarrist i Hives som döljer sig bakom den.

- Stämmer inte. Randy finns. Men vi vill inte säga var han bor eller hur han ser ut. Han vill vara anonym. Annars hade han varit med i bandet, säger Pelle.

Tore S Börjesson ([email protected])