USA-Robinson - cyniskt och äckligt

NÖJE

Drygt fyra miljoner såg finalen av fjolårets "Expedition: Robinson".

Dags att mjölka ur så mycket som möjligt ur succékonceptet, alltså. Men undrar om inte amerikansk tv:s sätt är smartare än gårdagens låtsasprogram.

Foto: AP
De amerikanska deltagarna valdes ut mot bakgrund av tre saker: sex, humor och konflikter.

Häromdagen såg jag en dvd som sammanfattar första säsongen av amerikanska "Survivor".

I USA-versionen är deltagarna mer tävlingsinriktade. Det är mer könskrig (ett par karlar röstades ut enbart för att kvinnorna tyckte de var manschauvinister), mer praktfulla gräl och till och med ett slagsmål. Ett par smyger iväg och har troligen sex med varandra.

USA-Robinson är också äckligare och mer öppet cyniskt.

I en tävling tvingas folk äta stora larver!

Och när en tvåbarnsmamma bryter samman för att hon, som enda person, inte får någon videohälsning hemifrån, tröstar programledaren - för att i bakom kulisserna-filmen sedan säga att "sådant är jävligt bra tv!".

Det hade ju aldrig en fin människa som Anders Lundin sagt.

Intressant är också vänskapen mellan en reaktionär böghatande pensionär från flottan och slutliga segraren Richard Hatch, en kaxig och självsäker storstadsbög. Mot slutet är de allra bästa vänner.

Jag besökte Arlanda i tisdags. Nöjeschefen Svante Stockselius mös när ett trettiotal journalister kastade sig över årets deltagare. De flesta rätt unga, många kommer säkert att klä i badbyxor och bikini.

- Vi har sökt folk som är orädda, har karisma och vinnarinstinkt, säger projektledaren Gunilla Nilars.

För Lynne Spillman, som väljer ut folk till "Survivor", handlar det om tre saker:

- Sex, humor, konflikter.

I går fick tv-tittarna utse två deltagare till, två lagledare.

Men SVT:s två superkorta Robinson-program kändes mest som ett sätt att locka tittare, att rida på förra säsongens framgångsvåg.

Vill man förnya, kan man stjäla smådetaljer från "Survivor", som att visa deltagarnas ibland både pinsamma och roliga audition-band.

Men smartaste sättet att överraska både tittare och deltagare är nog att flytta alltihop till nya miljöer. Andra omgången av amerikanska "Survivor" utspelades i Australiens träskmarker. Nu förbereds både "Survivor: Africa" och en kändisupplaga av programmet.

Tänk att få se Carl Bildt käka palmhjärtan"

Fjärrkontroll

Jan-Olov Andersson