Bo Kaspers nya kick

Aftonbladet träffade några stolta småbarns- pappor i skivstudion

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Namn: Bo Kasper Sundström. Ålder: 39. Yrke: Musiker, sång och gitarr. Familj: Fru och Nim, 5 år. Bor: Stockholm.
NÖJE

Bo Kaspers Orkester är med småbarn - alla utom basisten.

Och just nu håller de på att skapa nytt igen.

Skivan kommer i höst.

- Det är sådan jävla egokick att ha barn, säger trummisen Fredrik Dahl.

1998 spelades Bo Kaspers "I centrum" över hela Sverige. Skivan blev en försäljningssuccé och bandet kammade hem en Grammis.

Två sommarturnéer och en samlingsskiva senare sitter de åter i studion. Men eftersom alla utom basisten Michael Malmgren är småbarnspappor tar det lite längre tid än tidigare.

- Det är först när man får barn som man blir vuxen. Det är strukturerat på något sätt, säger bandets sångare Bo Sundström.

- Jag tycker det känns bra att inte ha fokus på sig själv hela tiden, någon annan tar den rollen. Du blir inte uppslukad av dig själv.

Blir hjältar i vardagen

Mats Asplén talar om ett privat artisteri där familjen är publiken och applåderna rungar i väggarna när ungen kommer krypande i hallen.

- Jag får en Grammis varje gång jag hämtar på dagis. "Pappa kommer, pappa kommer!", säger Bo Sundström stolt.

- Det är ganska skönt efter en period av lite flummighet. Nu måste livet sättas i fyrkantigare form, säger Fredrik Dahl.

Alla är överens om att musikeryrket går bra att kombinera med föräldraskapet. Förutom hektiska perioder av turnerande finns utrymme för mycket ledighet.

- En nackdel är att man inte är där när de spontana grejerna dyker upp, säger Mats Asplén.

- Och vad pratar vanliga människor om, vilken musik spelas ute? Det är puls jag saknar helt enkelt. Det är så där lite jävla vuxet, säger Bo.

Naturlig känsla för filmmusik

För ett par år sedan skrev Bo Kaspers soundtracket till filmen "Vuxna människor". Orkestern ser fram emot fler såna uppdrag.

- Vi har alltid haft ett slags filmkänsla i vår musik så det känns helt naturligt att tänka i de banorna, säger Mats.

I slutet av november ger sig Bo Kaspers Orkester ut på vägarna igen. Med ett nytt album i bagaget. Och tio år på nacken.

- Vi har nästan lärt oss lösa konflikter bättre inom bandet än med flickvänner, fruar och före detta fruar, säger Bo Sundström.

- Jag tänker att fyra plattor, är det allt vi hunnit kläcka ur oss på tio år? Men när man inser att vi umgåtts i tio år, då känns det tungt.

Det blir tyst i studion ett par sekunder, sedan säger Fredrik Dahl:

- Det är Stonesaktigt.

Jorunn Amcoff