Fansen hyllar Morrison

NÖJE

I dag är det 30 år sedan Jim Morrison hittades död i sin lilla lya i centrala Paris.

Foto: Nikolai Jakobsen
De flesta av fansen som kommer till Père Lachaise-kyrkogården i Paris var inte ens födda när Jim Morrison dog för 30 år sedan av en överdos heroin.

Han dog av en överdos av heroin. Fortfarande vallfärdar fans från hela världen till hans grav. Både unga och gamla kommer för att hylla musiklegenden från gruppen The Doors.

En strid ström av sörjande fans och nyfikna kommer till Jim Morrisons undanskymda grav på Père Lachaise-kyrkogården.

In i det sista, inför jubileet, hotades han att vräkas och hans kvarlevor skulle flyttas till hemlandet USA. Hyreskontraktet på graven var 30 år och skulle alltså löpa ut i dagarna. För att slippa mängderna av besökare har anhöriga till de intilliggande döda grannarna drivit en kampanj för att få bort graven. Men kyrkogårdsförvaltningen beslöt att låta Morrison vara kvar.

Klättrar över stängslet på nätterna

Inför 30-års-jubilueét står det speciella vakter vid monumentet som ser till att inget av fansen lägger sig på graven eller skriver grafitti. Tidigare satt det en byst av musikern på gravstenen men den stals för flera år sedan.

De flesta av besökarna är i 20-årsåldern, och var alltså inte ens födda när rockstjärnan dog.

– Hans musik och hans geniala texter är odödliga säger Mike Drury, 22, från Brighton i England.

– Vi älskar honom och sitter här i dag för att vara nära honom.

Även om natten när kyrkogården har stängt lyckas ofta fansen klättra över de sex meter höga murarna för att tillbringa natten med Jim.

Nikolai Jakobsen