En korkad såpa om anfallet där 3 000 dog

Pearl Harbor

NÖJE

Amerikanskt drama i regi av Michael Bay, med bl a Ben Affleck, Kate Beckinsale, Josh Gartnett, Alec Baldwin och Jon Voight.

Foto: Touchstone Pictures
Ben Affleck är usel i flera scener.

Det här är egentligen tre olika filmer, och ingen av dom är särskilt lyckad. Först är det en 90 minuter lång kärleksmelodram, klyschig och förutsägbar om stiliga piloter och en hjältemodig sjuksköterska.

Sedan kommer en timslång krigsfilm om japanernas bombning av den amerikanska flottbasen den 7 december 1941.

Och till sist visas hur USA slår tillbaka.

Bombanfallet mot Pearl Harbor var ett fiasko för USA, resultatet av katastrofala politiska och militära felbedömningar. Men de som gjort filmen vill ändå använda förlusten till att vifta med flaggan, och budskapet i propagandan är att amerikanska soldater är ändå något alldeles extra bra.

De som inte vet något om bakgrunden till Pearl Harbor får inte lära något i filmen. Filmmakarna klarar inte ens av att berätta att japanerna ockuperade flera delar av Asien under åren fram till 1941. De har däremot tid att sätta upp den pinsamt klyschiga scenen där en hund är i fara under bombningarna, men sedan klarar sig.

Brittiska Kate Beckinsale spelar sjuksköterskan och är filmens bästa skådespelare. Ben Affleck är beklämmande usel i några avgörande scener, och de andra går igenom rutinerna.

All energi har lagts på bombanfallet, och det är en trovärdig rekonstruktion av explosionerna. Men egentligen har anfallet mot Hawaii ingen betydelse för de tre huvudpersonerna.

För berättelsens skull kunde bombsekvensen lika gärna vara fem minuter lång. Regissören Michael Bay har gjort filmen för att han vill skapa häftiga stridsscener, men han har ingenting att säga. Som att se småungar leka med krigsleksaker.

Ett avgörande anfall där tretusen människor dog förvandlas till en banal såpa.

En korkad film.

Jens Peterson