Puls avslöjar U2-konserten

Foto: UNIVERSAL MUSIC
Adam Clayton, Bono, Larry Mullen jr och The Edge är U2. Här berättar Puls Per Bjurman allt du kommer att få se under deras spelningar i Globen.
NÖJE

Det är inte Bono som är stjärnan i Globen på måndag. Det är scenen.

"Något av det häftigaste som setts", rapporterar Per Bjurman - på plats när U2 inledde den pågående världsturnén i Florida i slutet av mars.

På måndag och tisdag spelar U2 i Globen i Stockholm.

Det är sommarens två hetaste konserter i huvudstaden, emotsedda inte minst för de omåttligt framgångsrika irländarnas vana att iscensätta overkligt spektakulära scenshower.

Vi bevittnade världspremiären på National Car Rental center i Fort Lauderdale 25 mars och bistår här med en detaljerad, moment-för-moment-rapport.

Scenen

Huvudrollsinnehavaren i den här föreställningen. Själva rektangeln är en enkel och avskalad historia, utan fond. I stället sitter publik precis bakom Larry Mullen jr. Runt estraden, i formen av ett hjärta - eller som det halva M:et från Popmart-turnén i vågrät version - går sedan en smal liten catwalk nästan ända ut till mitten av arenan. Den används dels för otaliga visuella effekter, dels som lekplats för Bono. I "hjärtat" står ett tusental särskilt utvalda fans. Resten finns på andra sidan "löparbanan".

Publiken

Alltid lika stor och hängiven. Men det intressanta är att publiken, till följd just av det intima scenbygget, är en så påtaglig del av showen. Som jag skrev efter konserten i Florida: Den teknik som tidigare orsakade distans och förlängde avstånd används nu för att accentuera kommunikationen. Det finns inga hinder mellan band och publik längre. Kontakten är direkt.

Videoskärmarna

Varje medlem kan följas exklusivt konserten i genom. Samtliga har varsin videoskärm hängande i taket. Väldigt snyggt. Dessutom visas periodvis färgglada rockvideor på skärmar som plötsligt glider upp ur scengolvet. Särskilt i "Mysterious ways" har de en tung roll.

Ljuset

Ofta väldigt starkt, som för att understryka publikens påtagliga delaktighet i föreställningen.

Ljudet

Helt perfekt, så klart.

Effekterna

Många. Bland annat singlar en uppsättning tunna dukar ner över Bonos catwalk under vissa låtar. Vad dom ska föreställa är det ingen som riktigt vet. Något pretentiöst.

Kläderna

Nja, om dem finns det inte mycket att rapportera. The Edge har fortfarande mössa.

Låtarna

Tonvikten ligger på materialet från senaste skivan, "All that you can"t leave behind" - och det på bekostnad av flera gamla allsångsfavoriter. Lär orsaka en del irritation, men U2 vill förmodligen poängtera att de fortfarande är ett aktivt band. Inte en Rolling Stones- disnosaurie som bara lever på gamla meriter.

Covers

Inga alls, men i "Bullet the blue sky" hörs fraser från Bowies "Young americans" och i "Sunday bloody sunday" Bob Marley-klassikerna "Could you be loved" och "Get up, stand up".

U2:s partners

Per Bjurman