En vääääääldigt grabbig turné

Foto: Mikael Gustavsen
NÖJE

I går hade The Ark, Håkan Hellström och Magnus Uggla premiär för sommarturnén "Där vi är e're alltid roligast" i Göteborg. Puls har tagit tempen på turnégänget.

Foto: Mikael Gustavsen

The Ark

Vad ska en lyckad sommarturné innehålla?

- Vi har aldrig varit på sommarturné förut men vi hoppas på fint väder. Och att få omge oss med folk vi gillar.

Varför åker ni ut med Magnus Uggla och Håkan Hellström?

- För att vi tycker om att hänga med dem och för att de passar oss. Det blir en bra kombination och vi tycker om varandras musik.

Favoritminne från en tidigare turné?

- En konstig grej hände i Finland när vi var där och spelade. En finsk frisör som tyckte om oss kom på ett par av spelningarna och bjöd oss på sprit på scenen och en kväll bjöd han in oss på efterfest på en hårsalong. Vi fick nya frisyrer och blev schamponerade men sedan blev det slagsmål och en schampohylla i glas åkte i golvet.

Vad äter och dricker ni när ni är ute på turné?

- Vi är noga med att det blir nyttig mat. Den stora skräcken att se ut som Manic Street Preachers. De ser ut som oss fast fetare. Det är viktigt att man äter bra eftersom man måste vara i trim om man ska spela varje dag. Mycket fullkorn, råris och ekologiskt ska det bli. Vi dricker mycket mineralvatten, öl och vin. Men ingen sprit för då blir vi för fulla.

Favoritplats i Sverige att spela på?

- Man får nya favoritställen hela tiden. Vi fantiserar gärna om de städer vi kommer till, om hur folk har det där och så.

Vem tror ni går och lägger sig först på kvällen och vem är uppe längst?

- Ola lägger sig tidigast förhoppningsvis. Han måste spara rösten. Men vem som lägger sig sist? Det är nog olika från kväll till kväll.

Favoritsysselsättning i bussen?

- Roligast är när vi fantiserar om saker och har diskussioner om helt meningslösa saker. Härom dagen satt vi och pratade tortyr i två timmar. Det var jätteroligt.

Är det inte lite väl grabbigt på den här turnén? Saknar ni inte någon tjej?

- Det hade säkert varit mycket roligare om det var ett tjejband med. Men då hade man säkert raggat på dem på fyllan och det hade inte varit bra. Men det är synd att det inte finns fler tjejband.

Har ni några särskilda scenkläder?

- Ja! Vi har olika kostymer och kommer att byta om. Vi gillar det och det är kul när det blir så mycket underhållning som möjligt. Vi har själva varit med och ritat kläderna.

Vem har flest groupies?

- Vi borde ha det eftersom vi är så många fler men Håkan vinner nog.

Magnus Uggla

Vad ska en lyckad sommarturné innehålla?

- Bra väder och det viktigaste av allt - bra turnésällskap.

Varför åker du ut med The Ark och Håkan Hellström?

- Därför att de är så bra och de passar in i mitt sammanhang.

Favoritminne från en tidigare turné?

- Jag har varit på så många" men det går ändå inte att trycka i text. Det sparar jag till mina memoarer.

Vad äter och dricker du när du är ute på turné?

- Jag äter lite. Jag tycker att det är skitjobbigt att sitta mätt i bussen och det är jobbigt att vara mätt före en spelning. Men isglass älskar jag. Jag dricker nog mest vatten, vin och öl. Sprit kan man inte dricka för det blir man hes av. Jag röker inte heller. Jag brukar feströka annars men det går inte när man är på turné.

Favoritplats i Sverige att spela på?

- Jag har ingen favoritplats rikitgt. Sommarstäderna brukar vara mysiga, som Lysekil, Borgholm och Halmstad. Där brukar det vara skitbra.

Vem tror du går och lägger sig först på kvällen och vem är uppe längst?

- Den som lade sig senast kvällen före går och lägger sig först och vice versa.

Favoritsysselsättning i bussen?

- Att sitta och tjata. Martin Hedström som spelar gitarr med mig är otroligt tjatig. Han tjatar från det att han vaknar till han går och lägger sig. Jag kollar lite på video eller sover också. Sova är skitbra.

Är det inte lite väl grabbigt på den här turnén? Saknar ni inte någon tjej?

- Det kan vara jobbigt om tjejer är med. Det kan bli intriger och tillfälliga kärleksrelationer som bara blir jobbigt. Jag tycker att det är skönt utan tjejer men ibland blir det vääääldigt grabbigt och det orkar man inte med mer än sex veckor.

Har du några särskilda scenkläder?

- Ja, men de är inte klara än. Jag ska ha en kostym i rosa kamouflagetyg och ett par skinnbrallor. Sen blir det nog lite mer.

Vem har flest groupies?

- Jag känner dem inte tillräckligt väl men det känns som om Håkan Hellström är farlig. På en sån här stor turné är det en ganska stor säkerhetsapparat med och då kommer man inte i kontakt med publiken så lätt.

Håkan Hellström

Vad ska en lyckad sommarturné innehålla?

- Framför allt sol. Det är väldigt viktigt och gärna mycket publik.

Varför åker du ut med The Ark och Magnus Uggla?

- Jag har inget annat för mig och tyckte att det kändes spännande. Jag hade kanske kunnat hänga på något annat turnépaket men jag passar in i den här turnén. Det är roligt och nytt.

Favoritminne från en tidigare turné?

- När jag var ute på min första turné med Honey is Cool 1997 var vi uppe i Norrland på vintern. Vi spelade förband till Fireside och hamnade på små ställen som Dorotea och Vilhelmina. Pubilken bestod av typ tjugo 10-åringar och de fattade ingenting. Vi spelade ganska invecklad musik då. Det var helt sjukt.

Vad äter och dricker du när du är ute på turné?

- Det blir mycket bra käk. På restauranger brukar man få extremt bra mat och på nätterna blir det mest hamburgare och pizza. Men jag älskar sådan mat. Spagetti och köttfärssås är min favorit. Jag dricker mycket läsk och sen blir det nog ganska mycket alkohol också.

Favoritplats i Sverige att spela på?

- Den bästa platsen är alltid där publiken är engagerad. Sen spelar det ingen roll om man spelar på en soptipp bara publiken är med. Det brukar också bli extra laddat i min hemstad Göteborg.

Vem tror du går och lägger sig först på kvällen och vem är uppe längst?

- Jag tror Magnus Uggla lägger sig först eftersom han behöver vila mest (skratt). Timo som spelar gitarr i mitt band lägger sig alltid sist. Han är alltid uppe och surrar och kommer tillbaka med ansiktet helt förvridet av lycka. Han är en riktig partymagnet.

Favoritsysselsättning i bussen?

- Jag brukar be Stefan, som spelar trumpet, att spela olika låtar. Han är en otrolig musikant och fungerar som en levande jukebox. Det är helt fantastiskt.

Är det inte lite väl grabbigt på den här turnén? Saknar ni inte någon tjej?

- Jag saknar absolut tjejer. Det gör jag alltid. Men jag vet inte varför det blev så här. Det är klart att det hade varit jättekul med ett tjejband.

Har du några särskilda scenkläder?

- Jag kör med min sjömanskostym. Det har blivit så mer och mer och när publiken har börjat med det kan man ju inte sluta. Jag tycker den är himla fin.

Vem har flest groupies?

- Det vet jag inte. Magnus Uggla kanske. Jag har kanske några. Men jag vill inte säga groupies, det känns nedvärderande.

arkiv The Ark

arkiv Uggla

arkiv Hellström

Turnéplan

Hannah Sjöström