Han bestämmer vad vi får se i tv

Tobias är Tengahs okända makthavare

NÖJE
Foto: Lotte Fernvall
”Europas roligaste tv-jobb” Tobias Larson bär ansvaret för att tävlingarna blir de dramatiska tv-sekvenser vi vant oss vid att se hemma i tv-soffan varje höst. Här med programledaren Anders Lundin.

TENGAH. Han är ”Expedition: Robinsons” okända makthavare.

Tobias Larson bestämmer med järnhand vad du kommer att få se i tv i höst.

Aftonbladet har gått bakom kulisserna på tävlingsön Tengah.

Alla ”Robinson”-fans vet att denna ö är svensk tv-historia.

Det var här som Martin, Kent, Åsa och alla andra i världens första ”Robinson” höll till.

Numera bor deltagarna på andra öar, i år på Sribuat som ligger runt en timme med båt från Tengah.

Svenskarna inte ensamma

Men alla tävlingar och öråd sker fortfarande på Tengah. Och svenskarna är inte längre ensamma. Norge, Danmark, Belgien/Holland och Baltikum – alla håller sina tävlingar på samma plats.

Och det är samme man som dirigerar och kontrollerar dessa länders tävlingar.

Tobias Larson, en av Sveriges dolda makthavare inom tv.

– Jag har Europas roligaste tv-jobb. Det jag gör är att försöka skapa en blandning av film och ett olympiskt spel, säger Tobias Larson i en paus under inspelningen av expeditionens första Robinson-tävling.

Dramatiska sekvenser

Hans titel är inspelningsledare och han har ansvar för alla tävlingar och en del andra dramatiska sekvenser, exempelvis deltagarnas landstigning.

Och han är knappast någon nybörjare. I Sverige jobbar han som studioman i en mängd tv-produktioner. Bland annat ”Sen kväll med Luuk”, ”Vem vill bli miljonär?” och ”69 grader nord” är signerade Tobias Larson.

Och snart firar han ettårsjubiléum i ”Robinson”-land.

– Det är mitt fjärde år på plats. Totalt sett har jag snart varit här i ett helt år. Många kommer tillbaka år efter år så det blir en väldig gemenskap i teamet.

Han är givetvis inte ensam om att göra programmet till vad det är.

Runt 150 personer ingår i produktionsteamet.

– Det är fantastiskt att så många kan fungera så bra. Och här får man verkligen testa vad man går för, det är tufft och alla lär sig otroligt mycket.

En annan viktig funktion har snickarna – de som konstruerar alla tävlingsbanor, bygger öråd och ger programmet sin särprägel. I år är det åtta svenska och fyra–fem lokala snickare som arbetar med de fantasifulla kreationerna.

– De är fantastiska. Titta bara på det nya örådet. Och om vi får en snabb idé skapar de allt – och gör det så att det blir så där ”Robinson”-snyggt, säger Anders Lundin.

Sveriges dyraste nöjesprogram

Att anställa så många människor till en produktion är inte billigt.

Exakt vad hela produktionen kostar är en affärshemlighet mellan Strix och SVT.

– Det är ju ingen hemlighet att det är Sveriges dyraste nöjesprogram. Men om man jämför med kostymdramer som SVT gör är det rätt billigt, säger Svante Stockselius, nöjeschef på SVT.

Klas Lindberg