Suzanne Vega tillbaka efter hjärtesorgen

”Det var som att storstäda efter ett bombnedslag”

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
ÄKTENSKAPET TOG SLUT När svenskättade Suzanne Vega efter tio år skilde sig från maken Mitchell Froom tappade hon tron på allt. Hon stannade hemma i ett år och lade allt jobb på hyllan. Nu är hon tillbaka, efter fyra års tystnad. "Låtarna är starka och jag känner ett större självförtroende", berättar hon om den kommande skivan "Songs in red and grey".
NÖJE

Det var fem år sedan Suzanne Vega släppte en skiva. Efter hjärtesorg är hon nu redo att möta världen igen, med sin akustiska gitarr.

I september släpps "Songs in red and grey".

I tio år levde Suzanne Vega tillsammans med Mitchell Froom som också producerade flera av hennes skivor.

1997 tog äktenskapet slut och Suzanne Vega tappade tron på allt.

- Jag var inte säker på vad jag hade kvar i livet förutom min dotter och min familj. När jag gifte mig trodde jag att det skulle vara för evigt. Men så var det inte. Det var oerhört jobbigt, berättar hon.

Så hon stannade hemma ett år och lade allt jobb på hyllan.

- I början försöker man inte ens komma på fötter men sen ville jag få ordning i mitt liv. Det var som att storstäda efter ett bombnedslag. Man försöker skapa trygghet. Det tar tid, och man måste lära sig att falla isär innan man kan få ihop det igen.

Osäker inför att möta publiken

I samma veva sålde hon sitt hus, sparkade sin manager och bytte skivbolag.

- Allt som kunde förändras förändrades då.

Sakta men säkert började hon arbeta igen men osäkerheten att möta publiken var stor.

- Jag visste inte ens om jag hade en publik som jag kunde kalla min egen. Men de fanns och de uppskattade fortfarande mina sånger och det jag hade att säga.

Åter till det enkla soundet

Nu är hon ute på Europaturné och i september kommer nya skivan "Songs in red and grey". Där har hon återvänt till det enkla soundet. Låtar som bär sig med bara Suzannes röst och en akustisk gitarr.

- Det var dags att gå tillbaka till min styrka, det enkla och det som är jag. Akustiskt med popinslag. Låtarna är starka och jag känner ett större självförtroende.

"Vi prövade mycket nytt"

För många är Suzanne Vega bara "Tom"s Diner" och "Luka" men under åren har hon närmat sig jazzen och experimenterat mycket.

- Mitchell och jag tog många risker och prövade mycket nytt och det är inget jag ångrar. Men nu vill jag tillbaka till den riktiga Suzanne Vega.

Hannah Sjöström

ARTIKELN HANDLAR OM