Här är Berghagen-land

Aftonbladet går bakom kulissen på Skansen

NÖJE

Välkommen till Lasse Berghagen-land!

Det är här tv-kungen regerar i sommar.

Aftonbladet visar det lilla riket som drygt 1,7 miljoner tv-tittare inte får se i bild.

Foto: Peter Knopp

Solen lyser allra starkast över "Allsång på Skansen" i sommar. För som Lasse Berghagen säger:

- Det kan spöregna på dagen. Men frampå kvällen blir det alltid sol.

Så är det när man är tv-kung och vän med vädergudarna. För visst sitter Lasse Berghagen högst på tv-tronen. 1,7 miljoner tittare och en genomsnittspublik på runt 12 000 personer är inget att skoja bort.

"Högt tempo - hela tiden"

Varje tisdag i sommar förvandlas Solliden på Skansen i Stockholm till ett litet Berghagen-land. Bakom ryggen har Lasse en rad nyckelpersoner som ser till att sändningen går i lås.

Tv-produktionen består av drygt 35 man. Ljus- och ljudtekniker, tv-fotografer och kameraassistenter får prick klockan åtta den välkända vyn över Stockholm att rulla ut i sändning.

- Det är ett högt tempo hela tiden. Det är samma gäng i tv-teamet år efter år. Folk tycker att det är kul att jobba med den här produktionen, säger producenten Meta Bergqvist.

Genrep med alla artister

Tidigt på förmiddagen är arbetet i full gång. All utrustning forslas i stora bussar från tv-huset på Gärdet och sändningsbussen parkeras vid sidan av scenen. När all teknisk utrustning är på plats är det dags för genrep. Hela programmet körs igenom med artister och allt.

En kameraman springer runt med en bärbar filmkamera för att kunna ta närbilder under allsången och även uppe på scen. Dessutom finns en kamera placerad i ett långt stativ för att kunna svepa över publikhavet och fånga Stockholmsvyn.

Vackrare bilder i år

Nytt för i år är att "Allsång på Skansen" görs i widescreen-format.

- Det är som på långfilm med svart uppe och nere. Det blir mer bild och mycket vackrare bilder på det sättet, säger Meta Bergqvist.

Vad en sändning kostar vill dock inte redaktionen avslöja.

- Men jag kan säga att det är en normalstor produktion. Varken billig eller dyr, säger projektledaren Johan Sandström.

Alla som är med: