Pajas som varit bättre

NÖJE

"Almost Famous" är mer än en lysande rockfilm.

Den återupprättade också Elton Johns skamfilade rykte. Låten "Tiny dancer" framstod som soundtrackets allra bästa bidrag, vid sidan av artister som Beach Boys, Simon & Garfunkel och The Who.

Foto: TOMMY NÄZELL
Det är klart man blir en pajas om man har såna här solglasögon.

Filmscenen där "Tiny dancer" dyker upp är egentligen urfånig.

Rockbandet Stillwater och deras anhang sitter i turnébussen och är mer än lovligt less på varandra.

Men så fort någon börjar nynna fram låtens melodi förenas allihop i en varm och försonande allsång och som genom ett trollslag flyger de interna bråken och all infekterad svartsjuka ut genom fönstret.

Det är så sockersött att man får kväljningar.

Men efter att sekvensen tonat bort stannar "Tiny dancer" kvar.

Av någon underlig anledning är det den man minns efter att eftertexterna slutat rulla och lamporna i biosalongen tänts.

Det är svårt, mycket svårt att motstå det enkla pianoarrangemanget och de naiva textraderna - musiken kryper nära, nära och gör det med en värme som inte alls brukar förknippas med Elton John.

För mina damer och herrar - Elton John är en pajas.

Vi pratar här om mannen som för det mesta plågat etern med sliskiga ballader och flåshurtig Susanne Lanefeldt-pop. Mannen som skrivit otäcka saker som "Bennie and the Jets" och samtidigt passat på att uppträda i ankdräkt.

Det är lätt att glömma bort att Elton John i början av sin karriär jämfördes med de allra största inom den lågmälda, amerikanska singer-songwriter-traditionen.

Att några av hans tidiga album innehåller riktigt stora ögonblick som pekade i en helt annan riktning än vad "Nikita" gör.

"Tiny dancer", som spelades in 1971, friskar upp det minnet.

Chansen är stor att den publik som föll för "Almost famous" går direkt på skivorna "Elton John" och "Madman across the water" i stället för ta en lång, bökig och tråkig omväg via diverse samlingar där titeln "Sacrifice" ingår.

Tacka regissören Cameron Crowe för det.

Markus Larsson