Så lyfter Wells showen

Nu ska han erövra USA

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Smoke on the water Hela Dalhalla rockade loss när Robert Wells gick på vattnet. - Underbart! Musikaliskt sett är det här den roligaste Rhapsody in rock vi har gjort, sa han efter premiären i går kväll.
NÖJE

Robert Wells hyllades som en hjälte vid turnépremiären av Rhapsody in rock i Dalhalla, Rättvik i går.

Själv tar han uppståndelsen med ro och ser fram emot nästa utmaning.

Radio City Music Hall.

Glädjebeskedet kom i går kväll, mitt under pågående show.

I höst blir Petra Nielsen musikalstjärna på Broadway.

- Det är ju världens grej! sa hon till Aftonbladet vid premiären av "Rhapsody in rock".

I år sålde de 80 000 Rhapsody in rock-biljetterna slut på en vecka. Robert Wells eget drömprojekt, med stor orkester, körer och proffsiga gästartister i en salig blandning, har blivit en enorm framgång sedan starten 1998.

Men Robert Wells hetsar inte upp sig över det stora intresset för showen.

- Jag är oerhört tacksam att folk kommer på konserterna, många artister stirrar sig så blinda på framgången att de glömmer bort varför de står på scen.

Harrysson: Det är prestigelöst

Något som Robert Wells garanterat aldrig glömmer är de hårda åren, långt före succén med Rhapsody in rock.

- Jag har suttit i så många år på pianobarer i Gamla stan och på Söder innan jag slog igenom, jag har alltid spelat. Och visst, det här är stort, men jag jobbar lika mycket nu som jag har gjort innan. Enda skillnaden är att nu märks det. Men det förändrar inte mig eller mitt musicerande.

En av gästerna i årets Rhapsody in rock är musikalartisten Petra Nielsen, som uppträder med ett av sina nummer från Chicago. En annan är Peter Harryson, från "Så ska det låta". Han tycker att det är minst lika roligt att arbeta med Robert Wells och Anders Berglund på scen som i tv-studion.

- Ja, vi känner ju varandra ganska bra nu, det är helt prestigelöst mellan oss tre.

140 personer i gänget

Det 140 man starka Rhapsody in rock-gänget har en intensiv månad framför sig. 16 föreställningar i Sverige och en i Finland. Men i januari nästa år är det dags för det riktigt stora äventyret, Radio City Music Hall i New York. Något som redan har satt igång fjärilar i magen på Robert Wells:

- Jag var där i maj och kollade. Det var magiskt, det var något i väggarna, säger Robert, som är ivrig att få spela för den amerikanska publiken.

- Det kommer att kräva enorma förberedelser. Jag slår ju underifrån, alla vet ju inte vem jag är där. Och jag vill verkligen se om jag räcker till även utomlands.

Är det någon annan än han själv som tvivlar?

Det har varit på gång länge. Men först i går kväll, mitt under turnépremiären av Rhapsody in rock, avslöjade artistkollegan Robert Wells för publiken att Petra Nielsen ska göra rollen som Roxie Hart i "Chicago" - på Broadway. Ett besked som förstås väckte publikens jubel i Dalhalla, där turnépremiären hölls.

- Jag fick ett mail från New York där de skrev att de ville ha mig i sex veckor med start i oktober, säger en lycklig Petra Nielsen.

Åker i augusti

Allt som återstår nu är en underskrift.

Men redan i augusti åker hon för att hälsa på maken Rennie Mirros släktingar i New York. Då passar hon samtidigt på att träffa gänget runt "Chicago" och ordna med de praktiska bestyr som krävs inför flytten. Men några närmare funderingar kring sin nya stad har Petra Nielsen ännu inte.

- Det enda jag vet just nu är att jag behöver en lägenhet för att kunna jobba där.

Och det är med skräckblandad förtjusning som hon laddar inför det stora äventyret.

"Gör rollen bäst"

- När jag gjorde "Chicago" i London fick jag nypa mig i armen ibland och fråga mig själv: har du verkligen förstått det här, Petra. Men jag tar det lugnt än så länge.

Enligt Broadwayproducenten Barry Weissler är Petra Nielsen "den bästa Roxie Hart sedan starten". Nu dröjer det inte länge innan hon får bevisa det.

Gänget – år för år

Anna Hansson