50 år med Telecastern

NÖJE

Rock’n’rollen hade inte låtit likadan utan den.

I sommar firar Fender Telecaster 50 år som världens mest populära elgitarr.

50 år som världens mest populära elgitarr.

Prince. Bruce Springsteen. Jimi Hendrix. Gitarrsnubben i Radiohead. Elvis Presley. Alla har tjänat sitt leverbröd tack vare Fender Telecaster – musikhistoriens viktigaste elgitarr.

Det var på sommaren för exakt 50 år sedan som Leo Fender, en före detta radioreparatör i Kalifornien, döpte sin nya uppfinning till Fender Telecaster. En simpel men genialt konstruerad gitarr som kom att ändra popmusiken för gott.

Det fanns många som tillverkade elgitarrer i början av 50-talet, men Fender Telecaster var den första modellen som nådde ut till folket.

Den hade en enkel form, var förhållandevis billig och så funktionell att dess design än i dag är oförändrad.

Den har kallats gitarrernas motsvarighet till Wolkswagen-bubblan – det är inte den snyggaste eller lyxigaste gitarren, men den fungerar.

Det var också den första gitarr som massproducerades, vilket gjorde att man som gitarrist förr eller senare alltid stötte på en Telecaster. Och har man väl vant sig vid att spela på den kan man inte byta.

Jimi Hendrix spelade till exempel på en högerhänt Telecaster, trots att han själv var vänsterhänt.

Telecastern är dessutom nästan omöjlig att ha sönder. Ett av de mest tappra försöken gjordes av Joe Strummer i The Clash. Bilden av honom på omslaget till ”London calling”, där han står på en scen och försöker paja sin stackars Telecaster, är legendarisk. Att gitarren aldrig gick sönder är inte lika känt. Däremot pajade stora delar av scenutrustningen och konsertlokalen under Strummers bärsärkagång.

På 50-talet lanserades gitarren med att försäljarna placerade den mellan två stolar och sedan ställde sig på den. Den gick

inte sönder.

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM