Det är inte du som väljer film

NÖJE

Trodde du att det var du själv som valde vilken film du hyrde? Knappast. Det var Annika Jansson som gjorde det åt dig.

Du kan slå dig i backen på att Emil är förgrymmat kul på video. Pilutta dig om du inte sett den än.

Tes: De som skriver information om filmen bakpå videokassetten är ett snikigt släkte. Man blir lurad. ”Årets bästa film” står det och sedan märker man att signaturen är någon liten high school-tidning i Minnesota. Eller så står det ”?Denise Richards är fantastisk?”, tagen ur en recension med texten ”Denise Richards är fantastiskt otalangfull”.

Enligt Annika Jansson på Svensk Filmindustri är videoomslagsförfattare inte alls så ohederliga som vi tror.

– Vi försöker alltid hitta bra recensioner att citera. Många filmer har inte visats i Sverige och då brukar vi leta i amerikanska tidningar. Men det brukar vara större tidningar.

Annika jobbar med information på SF och då ingår videoomslagsförfattande i hennes yrke.

– Jag skriver väl en två–tre i veckan. Först ser jag filmen och sedan försöker jag hitta något säljande ord. ”Action” är exempelvis alltid bra, annars kan det vara någon känd skådespelare som man vill vinkla på. Det viktiga är att skriva kort och att fånga läsarens intresse.

Är du filmgalning själv?

– Jag älskar att titta på film, det måste jag ju göra för att trivas med mitt jobbet. Men jag är ingen hysterisk cineast och det tror jag också är till min fördel. Folk som bara gillar Woody Allen eller Folkets Bio-filmer har det nog svårt i det här yrket.

Annika Norlin