”Jag sköter allt utom snacket”

Johan Nilheimer – Annika Lantz orgelman – berättar om att ha rumpan bar i tv

1 av 2 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Mannen bakom orgeln I kväll gästar Eva Röse, Linda Skugge och Kjell Sundvall programmet. - Jag köpte bil i förra veckan och det visade sig vara Kjell Sundvalls gamla bil. Jag ska göra ett M-test på måndag så vi kan hälsa helt neutralt på varandra, säger Johan Nilheimer.
NÖJE

David Letterman har Shafer, Kristian Luuk har Mats.

Och Annika Lantz har Johan Nilheimer, orgelmannen.

Efter flera år i radio debuterar han i rutan med rumpan bar.

I kväll visas det andra programmet av "I afton: Lantz" på SVT. Programledaren Annika Lantz står i centrum men vid sin sida har hon, liksom i "Morgonpasset", Johan Nilheimer.

- Vi hade skrotat i P3:s korridorer i flera år och började sedan jobba tillsammans i "Guld". Vi trivs jättebra med varandra.

Direktsändning ger rätta nerven

Från osynlig radioröst till direktsänd tv. Ett steg som kan få den mest erfarne att darra på manschetten. Johan Nilheimer tar det dock med ro.

- Men det är så oerhört mycket mer att tänka på. Man måste tänka bild hela tiden, för mig är det en helt ny värld. Jag spelar synt, orgel och jingelmaskin och är ett bollplank till Annika. Hon sköter snacket och jag sköter resten.

Går det inte inflation i talkshowprogram?

- Visst finns det likheter med skrivbord och vissa delar av upplägget men trots allt så hoppas jag programmet är präglat av vår humor och våra tankar. Vi jobbar i direktsändning och det ger den rätta nerven.

Visade rumpan i tv

Vänner och bekanta reagerade på rumpinslaget i första programmet. Några tyckte det var vågat men Johan såg det som en rolig idé.

- Det var tv-Johan som råkade visa rumpan. Integritet är något annat. Men jag fick noggranna instruktioner från min sambo att "det där var inget allmängods utan det var hennes".

Fritiden ägnas åt familjen, huset och en snipa. Men tidigare upptog hammondorgeln Johan Nilheimers lediga tid.

"Hammondorgeln blev som ett gift"

- Det är det mest fantastiska instrument som finns. Ljudet är allt från siden till sand och sten. Det blev som ett gift men jag har gett upp det lite nu, det får bli senare, säger Johan och fortsätter:

- Mannen som konstruerade den gjorde även styrsystem till missiler. Det tycker jag är jävligt kul. Han har jobbat med olika punkter i mänskligheten - musik som verkligen förbrödrar och missilsystem som förintar.

Jorunn Amcoff