Filmerna som inte kom på bio

NÖJE

Filmer som aldrig fick chansen på bio dyker upp på video.

Veckans premiärer liknar en filmfestival, där både ”Things you can tell just by looking at her” och ”Time and tide” var med i Cannes. Men inte på bio i Sverige.

Älskade hundar

Oscarnominerad mexikansk film som väver ihop tre historier, alla med hundanknytning. Berättelser och bilder som gör starkt intryck, med djup och närhet i skildring av rika och fattiga. För tankarna till ”Pulp fiction” men också originelle mexikanske filmaren Alejandro Jodorowsky. (Warner)

Things you can tell just by looking at her

Olika historier om kvinnor i Los Angeles vävs samman på ”Short cuts”-vis. Lesbisk kärlek med Calista Flockhart, ensamhet med Holly Hunter, oväntad kärlek eller smärta. Välspelad med Glenn Close, Cameron Diaz, Kathy Baker och Amy Brenneman. (New star).

Sunshine

Ralph Fiennes spelar tre generationer judar i Ungern, i István Szabós tretimmarsdrama. Från 1800-talets kejsardöme till 1960-tal. Alla försöker göra karriär och bli en del av makten, men alla utsätts för antisemitism trots namnbyte, olympisk guldmedalj i Berlin 1936 eller kommunistisk nit. (Scanbox)

Time and tide

Häftig Hong Kong-action som såg bättre ut på bioduken. Tsui Hark har regisserat den här fartfyllda historien som slutar med en blodig final där hjälten ska rädda allt medan en gravid lesbisk polis föder barn. En skicklig filmare, och några otroliga actionscener, men historien glömmer man snabbt. Om man ens förstår den. (New star)

Just one night

Romantisk komedi med Timothy Hutton som tankspridd professor. Ett dygn i San Francisco innan han ska gifta sig. Han träffar vackra Maria Grazia Cucinotta, som är trött på sin svartsjuke man. De upplever mycket tillsammans. (New star)

Lost souls

Pratig rysare med Winona Ryder som synsk expert på djävulsutdrivning. Mycket mascara runt ögonen när hon ska hindra ondskan i Ben Chaplin att komma ut. Snyggt fotograferad, men dämpad och tung. (SF)

Cherry falls

”Cherry” är också slang för oskuld och tonåringar som inte haft sex mördas i småstaden. Hämnd från det förflutna ligger i botten på denna blodiga historia som är mer förutsägbar än spännande. (New star)

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM