Fredrik Sandsten - värd sina 25 plus

NÖJE

Det finns trummisar och det finns trummisar.

Sen finns Fredrik Sandsten.

Han är 25 plus.

Jo, den prydlige göteborgaren har varit med och inkasserat vårt högsta betyg - fem rungande plus - vid fem tillfällen.

För Soundtrack of Our Lives debutalbum för fyra år sedan, för Håkan Hellströms debutplatta ifjol, för samme Håkans turnépremiär i höstas, för Soundtracks fenomenala spelning på Cirkus i april samt för Kalas-premiären i torsdags.

Det är, tror jag, rekord.

Men inte det minsta överdrivet.

Sandsten är ju bäst.

Trummisar.

Vet inte riktigt varför jag intresserar mig så mycket för såna. De har ju inte precis rykte om sig att vara smarta, vare sig musikaliskt eller på något annat sätt. Alla vet vilken mardröm det är när trummisen kommer till replokalen och berättar att han skrivit en låt. Men ända sedan jag som liten knatte såg Mike Tucker i Sweet - måhända pundigast av dem alla - på tv har jag tyckt att att de där maskinisterna längst bak haft en särskild sorts lyster, en särskild sorts tuffhet, och numer ägnar jag somrarna åt att rangordna mina svenska favoritbatterister.

Förra året handlade

det mycket om kärnkraftsreaktorn i Sahara Hotnights, Josephine Forsman, och hon är fortfarande något av det mest explosiva man kan se och höra på en scen. Det verkar nästan som att hon har en stubin kopplad till armarna och inför varje låt sätter de andra medlemmarna en tändsticka till den stubinen.

Sen bara sprängs "Jossan" över sina pukor och cymbaler.

Jocke i Nomads, Robban i Hellacopters, "Norpan" i Lundells band och Mats i Bob hund är andra som slagit sig in i mitt trummishjärta i sommar.

Men ingen straffar Fredrik Sandsten.

Han ser nästan lite kamreraktig ut bakom sitt set. Prydlig och strikt. Gesterna är små och spelet till synes nätt och försiktigt.

Inte så mycket rock "n" roll.

Kan man få för sig.

Men det var denne "kamrer" som svetsade samman Håkan Hellströms spelningar i vintras, det var denne "farbror" som fick Magnus Carlsons succéspelning i Hultsfred att rocka och framförallt:

Det är denne försynte figur som med sitt oerhörda driv, sin dynamik och sitt självklara sväng gör Soundtrack till den enhetliga, odelbara rock "n" roll-maskin Soundtrack är just nu.

25 plus.

Han är värd vartenda ett av dem.

Apropå Göteborgshjältar

heter Håkan Hellströms fenomenale sidekick, västkustens egen Miami Steve, Timo Räisänen och inget annat.

Orsaker till extas

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM