Två stora roller för Graffman

Spelar huvudrollen i Mankells och Guillous nya polisserie - och ska bli pappa till hösten

NÖJE

Per Graffman förbereder sig inför två mäktiga roller.

Som Sveriges nya polishjälte "Wallton" i tv-serien "Talismanen".

Och som pappa till sitt första barn.

Foto: TOMMY MARDELL
HEKTISK HÖST Snart börjar Per Graffman inspelningen av TV4:s nya polisserie "Talismanen" där han har huvudrollen som polisen "Wallton". En vanlig kille från förorten som kommer över ett magiskt smycke.

Han har spelat tjejtjusande kirurg i OP:7, falsk son i Rederiet och gerillasoldat i prisbelönta filmen "Före stormen".

Nu ska 38-årige skådespelaren Per Graffman bli polishjälte och huvudrollsinnehavare i Jan Guillous och Henning Mankells manussamarbete "Talismanen". En serie i åtta delar som sänds i TV4 nästa år.

Serien späckad med stjärnor

- Det är en sporre och en utmaning, det ska bli kul att få vara med på den här resan, säger Per Graffman om att spela polismannen Wallton.

Tv-serien, som spelas in i höst, kryllar av kända svenska skådespelare. Angela Kovacs, Eva Röse, Erland Josephson och Stina Ekblad är några av Per Graffmans motspelare.

Trots att namnet tydligt anspelar på Mankells "Wallander" och Guillous "Hamilton" är nya hjälten "Wallton" väldigt olik sina föregångare.

- Wallton är en patrullerande polis i Stockholms city. Han är inte någon superman utan en ganska vanlig kille som bor i en förort med sin fru och dotter, säger Per Graffman.

"Talismanen" handlar om ett magiskt smycke, som för tur eller otur med sig, beroende på vem som kommer över det. Wallton, som har hamnat i onåd hos sin arbetsgivare, får upp ögonen för det mystiska smycket och bestämmer sig för att jaga det på egen hand. Det blir en actionfylld resa genom olika samhällsklasser och miljöer, både i och utanför Sveriges gränser.

"Roligare om jag inte känner krav"

Per Graffman vet att förväntningarna på "Talismanen" är höga. Just därför försöker han slå dem ifrån sig så gott det går.

- Folk kommer att se det här i något slags sken av vad författarna har gjort tidigare, men nu ska vi berätta någonting nytt.

- Jag tror att det blir roligare om jag inte känner krav på mig att det här är så stort eller tänker på att det är så stora författare.

Nu förbereder han sig inför rollen genom att styrketräna och öva andra moment med riktiga polismän.

Desto svårare blir det att träna inför papparollen.

I samma veva som inspelningarna av "Talismanen" börjar ska Per Graffman och sambon Johanna Hammar få barn.

- Det kommer att gå bra. Och om förlossningen skulle bli under en inspelningsdag så har jag fått löfte om att dra.

Anna Hansson