Alltför få tjejer på Guldklave- galan

NÖJE

För få kvinnor och för mycket pinsam grabbighet.

Och kvällens huvudpersoner var inte där.

Guldklaven-galan har en bra bit kvar till Grammis-nivå.

Efter den andra Guldklaven-galan i söndags kväll kan man konstatera att Göteborg tog storslam. Priser gick till Kim Carlsson i Arvingarna (Årets gitarrist), Dennis Janebrink i Flamingokvintetten (Årets basist) och Ulf Georgsson i Bhonus (Årets trummis).

Dessutom fick Barbados maximal utdelning med Guldklavar för Årets sångare ( Magnus Carlssons andra raka), Årets dansband och ett indirekt pris för Årets komposition genom Thomas Törnholms och Calle Kindboms "Kom hem".

Nina Inhammar och Kim Kärnfalk i Friends vann som väntat klassen Årets sångerska. Magnus Persson i Helene & Gänget blev Årets keyboardist, Erica Sjöström i Drifters Årets blåsare, Date Årets nykomling och juryns specialpris gick till Bogart från Malå.

Jag är övertygad om att pristagarna är väl värda sina utmärkelser, men har fortfarande svårt att se poängen med att belöna enskilda musiker.

Galan lämnade dessutom en avslagen känsla efter sig. Att kvällens huvudpersoner, Friends och Barbados, inte var där utan höll vad som lät som förinspelade tacktal per telefon, bidrog givetvis. Men en bokad spelning är en bokad spelning och jag tänker inte vara indignerad över det nu. Kanske är det bara ett tecken på att Guldklaven ännu inte har den tyngd som arrangörerna försöker ge den.

De två programledarna, Paula Åkesdotter-Jarl och Mats Ingels, lät väldigt stela och manusstyrda och lyckades aldrig förmedla någon spontanitet. Ingels pinsamma kommentarer och antydningar till Joyrides gravida sångerska Gitte Tinglöf-Källman var grabbiga och onödiga.

Och finalen där pristagarna skulle framföra "Gråt inga tårar" ... det lät så falskt att öronen krullade sig. Ett pinsamt moment som borde besparats både pristagare och publik.

Nomineringslistan visar hur mansdominerad dansbandsbranschen är. Eller är det Guldklaven-galan? Av 28 nominerade personer var endast fyra kvinnor - alla i klassen Årets sångerska. Begåvade Erica Sjöström var dessutom nominerad i klassen Årets blåsare, totalt alltså fem kvinnliga nomineringar. Det blir en utmaning för expertjuryn till nästa år att hitta fler kvinnor att nominera.

Övriga åtgärder för en bättre Guldklaven-gala för alla: Inför de nya prisklasserna Årets album och producent, och slå sönder kategorin Årets komposition i tre delar: låt, kompositör och textförfattare.

Bäst just nu:

Michael Nystås