Holmström tar nya tag

Tuff journalistik utlovas efter bytet från SVT till TV 4:s soffa

NÖJE

Bo Holmström sitter i soffan på TV4:s "Nyhetsmorgon".

Från och med den första augusti är det hans nya arbetsplats.

Statliga SVT har bytts mot kommersiella TV4.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
GILLAR JUTTAN Om Christina Jutterström är svaret på SVT:s problem vet inte Bo Holmström. Men han vet vad som behöver göras på statstelevisionen: En ny organisation som folk trivs med och där cheferna håller sig undan, föreslår han.

Journalisten Bo Holmström gör liksom gamla kollegan Annika Hagström - byter SVT mot TV4.

- Jag lämnar SVT av rent egoistiska skäl. Jag vill ha kul när jag jobbar och det var helt enkelt roligare förr. På TV4 finns ett roligt gäng och de har gjort att man känner sig välkommen, säger Bo Holmström och får medhåll av före detta SVT-medarbetaren Ingemar Odlander.

"Det är lite nervöst"

- Det ska bli kul men visst är det lite nervöst. Det är lång direktsändning.

Första augusti debuterar Bo Holmström som programledare i "Nyhetsmorgon". Morgonpigga bredvid honom är Annika Hagström samt Annika Edwards. Sedan blir det reporterjobb på Nyheterna och i princip fria tyglar.

Tittarna försvann

- Det blir uppkäftiga, inte alltid politiskt korrekta, reportage. Och kampanjjournalistik där samma ämne behandlas i flera olika reportage. Det är ett sätt att komma bort från snuttifieringen.

En utlösande faktor till kanalskiftet var SVT:s "Uppdrag: Granskning" - programmet som skulle ersätta nedlagda "Norra magasinet", "Striptease" och "Reportrarna".

- Ledningen var inte bra, man eftersträvande inte distinkt journalistik utan det var mycket prat om nyckelord. Målsättningen var att locka till sig en yngre publik, bl a genom valet av programledare. Men vi fick inga nya unga tittare utan förlorade istället de gamla.

Har inga skrupler

Tänker du granska SVT nu?

- Nej, inte i första hand, säger Bo Holmström och skrattar.

Har du inga skrupler vad gäller bytet från public-service till kommersiell tv?

- Nej. Jan Scherman kallar TV4 "det kommersiella publicservicealternativet".

Håller du med om det?

- Det kan jag svara på när jag jobbat ett tag.

Jorunn Amcoff

ARTIKELN HANDLAR OM