En märklig komedi

NÖJE

Evolution

Amerikansk sciencefictionkomedi i regi av Ivan Reitman, med bl a Julianne Moore, David Duchovny och Orlando Jones.

Dr Ira Kane ( David Duchovny) och Dr Harry Block ( Orlando Jones) undersöker en meteorit som störtat på jorden. De gör en revolutionerande upptäckt när de forskar fram att rymdstenen innehåller levande organismer, dvs utomjordingar. Dessa rymdvarelser börjar utvecklas i en enorm takt och de olika varelserna anpassar sig alltmer till miljön på jorden. Hela mänskligheten är nu plötsligt hotad.

Denna komedi har en mycket märklig ton. På ett plan ska det vara roligt, men på ett annat så kunde hela historien vara helt seriös.

Därför blir filmen ojämn och det känns som om filmskaparna inte riktigt kunnat bestämma sig för vilken film de velat göra.

Skådespeleriet är på samma gång tamt och överspelat. Julianne Moore som smittskyddsexpert klarar sig hyggligt trots ett stapplande manus. Duchovny har skruvat upp sin framtoning något i jämförelse med Arkiv X-Mulders nollställda attityd. Utstrålningen från karaktärerna lyser dock med sin frånvaro.

Det dyker upp någon enstaka fyndig replik, annars är manuset stendött. Om man inte tycker det är urkul med pruttande aliens förstås.

Chi An Gramfors