Sveriges röjigaste

Foto: per blomgren
1987. Så här såg Union Carbide Productions ut när det begav sig.
NÖJE

Ni har sett The Soundtrack of Our Lives regera och kan inte få nog?

Läge att påminna om Union Carbide Productions - roten till Soundtrack och det kanske vildaste, stökigaste och mest intensiva rockband det här landet upplevt.

"I got money/I got freedom/I got everything/I got girls/I got cars/And lots of diamond rings/But I want MORE!"

I lite coolare utländska rockkretsar finns det två svenska band som alla känner till. Det ena är The Nomads. Det andra är Union Carbide Productions.

Thurston Moore i Sonic Youth älskar dem. Dave Wyndorf i Monster Magnet tycker att Carbides debut "In the air tonight" är "det fjärde album som Stooges aldrig gjorde".

Inget konstigt med det. Union Carbide var, och är, ett av de senaste 20 årens bästa och mest banbrytande rockband.

Jo, jag menar det.

Och även om Wyndorfs Stooges-liknelse är menad som en komplimang gör han det lite enkelt för sig. För Carbide älskade Stooges, men de dyrkade även Captain Beefhearts förvridna blues, stenhård hardcorepunk som Black Flag, Rolling Stones loja boogie och den skimrande psykedelian hos Love. Allt detta lyckades de blanda ihop och spreta ut till vilt skenande oväsen som "Ring my bell" eller eftertänksamt vemod som "The golden age".

De, ett gäng bortskämda, uttråkade 20-åringar från Göteborgs mer välbeställda förorter. "Busy doing nothing", för att citera Ebbot Lundberg i låten "Born in the 60"s".

Förutom att leva ut sin tristess i rock"n"roll var de svårslagna på att "vara" rock"n"roll, trots att de hatade rockklyschor och klädde sig i hawaiiskjortor och kostymer när tidens anda påbjöd svart, svart och svart.

Det finns otaliga Carbide-

historier om fyllor, nakenhet, förstörelse och ölflaskor uppkörda i olika kroppsöppningar.

Förmodligen låg all hedonism bandet i fatet. Såväl arrangörer som medier, inte minst i Sverige, tyckte de var för stökiga. Fast de gjorde något då så ovanligt som att turnera i både Europa och USA fick de aldrig speciellt mycket uppmärksamhet under tiden de verkade.

Som så många andra viktiga band var Union Carbide Productions helt enkelt före sin tid.

Det är med andra ord inte det minsta försent att upptäcka dem.

arkiv Union Carbide Productions

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM