Skruvade relationer i videohyllan

Foto: UIP
Danska thrillern ”Blinkande lyktor” är rolig men våldsam.
NÖJE

Familjen – dröm eller mardröm?

Skrämmande svärföräldrar i ”Släkten är värst” eller snoriga ungar i ”En andra chans”.

Eller den hoptvingade låtsasfamiljen i skruvade svenska ”Mamy blue”.

Mest filmer som gick på bio bland veckans videopremiärer.

Det gjorde också förra veckans sevärda ”Älskade hundar”, som Triangelfilm distribuerade.

Blinkande lyktor

Dansk thriller i Tarantinos anda, med komik kring misslyckade brottslingar som öppnar krog. Bitvis våldsam, bitvis rolig. Underhållande och överraskande, och välspelad med bra skådespelare som Iben Hjejle och Ulrich Thomsen. (Scanbox)

Släkten är värst

Allting går fel och det blir väldigt roliga pinsamheter när Ben Stiller möter sina svärföräldrar. Robert De Niro är komiskt skräckinjagande som tråkig och krävande svärfar. Stiller gör bort sig så det blir plågsamt kul. (Universal)

Vinden bär oss

Några män från storstaden kommer på besök till en by 70 mil från Teheran för någon sorts undersökning. Deras uppdrag står still medan de kommer i kontakt med människor och öden. Fragmentarisk, poetisk film av Abbas Kiarostami. (SF)

En andra chans

Nicolas Cage är skickliga finanstorpeden i New York, ungkarl som hör ett kvinnonamn ur det förflutna. Ett förhållande som sprack, men en morgon vaknar han upp i förorten, är gift med Tea Leoni, fattig och har två barn. Han får se ett nytt liv och inser, suck, att pengar inte är allt. (Egmont)

Obsession

Utmärkta Samantha Morton (”Dur och moll”, ”Under the skin”) är blyg engelska på 1950-talet. Förälskad på avstånd i sin spännande kusin som är geolog utomlands. I byn uppvaktas hon av präktig tråkmåns. När kusinen dyker upp dras hon mellan passion och lojalitet. (SF)

Jönssonligan spelar högt

Björn Gustafson och Ulf Brunnberg får Johan Ulveson som ny ligaledare när de ska göra en kupp mot operan just under en galaföreställning. Dan Ekborg är rolig som sjungande diva, men intrigen är väldigt tunn och det är glest mellan skämten. (Sandrews)

Mamy blue

Viveka Seldahl är trovärdigt kuslig som sjuk och desperat kvinna. Hon kidnappar två barn, och lurar med sig godtrogne Göran Engman (”Skärgårdsdoktorn”), för att få till en familjeidyll på avlägsen ö. Tragiska öden och rörig verklighetsuppfattning i historia där det är väldigt synd om alla. (Sandrews)

Here on earth

Övertydligt triangeldrama kring ung kärlek med Josh Hartnett från ”Pearl Harbor”. Han och Chris Klein är rivaler om Leelee Sobieski (”Armageddon”). Ska hon välja den rike eller den fattige? (SF)

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM