NÖJE

FOXY BROWN

Broken silence

(Def Jam/Universal)

Foto: Polygram
Foxy Brown.

Ibland går tankarna till 2Pacs mästerverk ”Me against the world”.

”Broken silence” innehåller inte samma överväldigande blandning av jagad dödsångest och bländande soulmelodier, men materialet präglas av en lika styvnackad stolthet och nyfunnen musikalisk skärpa. Dessutom är båda plattorna frukten av en period med personliga problem.

Under de tre senaste åren har Foxy Browns liv överskuggats av svarta rubriker om pillermissbruk och kraschade bilar och här brinner hon för att ge sin sida av saken. Men även om Foxy Brown aldrig tidigare har varit lika självutlämnande som på balladen ”The letter” eller lika oemotståndligt psykotisk som i ”730” är det när hon smälter samman hiphop och reggae som hon når det mest övertygande resultatet.

Så fort rytmerna pulserar av ragga-energi är Foxy Brown återigen lika dödligt cool som när hon levererade slickad maffiahiphop på debuten ”Ill na na” eller när hon förvandlade Jay-Z:s ”Ain’t no nigga” till en av 1996 års bästa singlar.

Det är tack vare friktionen mellan de elementen och de mer renodlade hiphopnumren – monsterduetten med Mystikal i ”’Bout my paper” är inget annat än lysande – som ”Broken silence” blir ett utmanande, varierat och knivskarpt album.

Lyssna på låtar från ”Broken Silence”:

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM