– Det blir nog lite trall också

Hasse Alfredson om att jobba med polaren Povel igen

NÖJE

Han står fortfarande på scen. I kväll möter Hasse Alfredson sin gamle kompanjon Povel Ramel i folkmusikhyllningen ”Speldosa”.

Foto: NISSE SCHMIDT

Det är inte lätt att få Hasse Alfredson att medverka i sin produktion. Men äkta paret Björn och Pernilla Skifs lyckades när de som traditionen bjuder sätter upp föreställningen ”Speldosa” i Sälen. Gustav Vasa övernattade en gång på Olnispagården här.

Tog över efter Herman Lindqvist

När Herman Lindqvist, som skulle ledsaga publiken genom historien, tvingades sjukskriva sig funderade Björn och Pernilla på vem som skulle kunna hoppa in. Det fanns bara en kandidat. Lyckligtvis tackade denne ja.

– Jag ska mest berätta, men det blir nog lite trall också. Fast jag är ju inte lika historiskt bevandrad som Herman, så jag skarvar lite, säger Hasse Alfredson lugnt och berättar att han annars mest har ledigt i sommar, ”jag har sommarlov och odlar min trädgård”.

– Jag tackade ja eftersom det är trevligt att komma upp till Sälen.

Inte för att du får chansen att arbeta med din gamle kompis Povel Ramel igen?

– Jo, det också förstås. Det är trevligt att träffa den gamle stöten igen.

Pratar om allt möjligt

Hasse Alfredson och Povel Ramel har tidigare haft ett otal föreställningar ihop – mest känd är väl ”Knäpp Upp”-revyn och senast ”Tingel-Tangel” 1989.

– Vi träffas ibland privat också. Vad vi pratar om när vi träffas? Ja du... konst, litteratur, musik... nej, det vete fan. Vi har det bara allmänt trevligt. Just nu pratar vi rätt mycket om Sälen.

Det har blivit en sen kväll för Hasse och resten av ”Speldosa”-gänget. När vi talas vid är klockan halv elva – och repetitionerna är nyss färdiga.

Känner sig som en gentleman

För två år sedan satte Hasse Alfredson skräck i hela svenska folket när han drabbades av andningsbesvär och åkte in på akuten.

Hur mår du idag?

– Jag mår bra. Hur mår du? Jag har just fyllt 70 och betraktar mig nu som en äldre gentleman. Jag har varit ”äldre” länge, det är först nu jag har kvalificerat in till att bli en gentleman.

Annika Norlin