Länge leve musikvideon

1 av 2 | Foto: EMI
"Tank Girl"-tecknaren Jamie Hewlett gör videos åt den animerade gruppen Gorillaz.
NÖJE

Sätt på partyhatten, baka en tårta och köp ny tv.

På onsdag fyller MTV 20 år. Vi firar två sköna decennier med musikvideon.

Hype Williams, Spike Jonze och vår egen Jonas Åkerlund ägnar sig numera åt långfilm. Det är ett nytt garde med musikvideoregissörer som kommer. Och de flesta är engelsmän.

Vill man ha en video det pratas om i dag ska man hitta sig en engelsman.

I alla fall om man frågar Lars Beckung. Som VJ och producent på MTV Europe kollar han igenom fler musikvideor på en vecka än de flesta skulle ha lust att se under en livstid.

- Det är väldigt mycket animerat just nu, har jag märkt, säger Lars och nämner Etienne DeCrecy som exempel. DeCrecy har låtit lillbrorsan Geoffrey teckna videorna till sina låtar. Gorillaz frontas av Blurs Damon Albarn och "Tank Girl"-tecknaren Jamie Hewlett. Och just Hewletts tecknade videor utgör en stor del av Gorillaz-konceptet.

Sedan var det ju Hammer & Tongs. Lars Beckungs absoluta favoriter just nu som bland annat har gjort Blurs video till "Coffee & TV" (den med mjölkpaketet som letar efter Graham Coxon).

- Hammer & Tongs har alltid en bra tanke bakom sina videor, inte som USA och alla Hype Williams-videor som kostar två miljoner dollar att göra och mest handlar om snygga bilar. Varje Hype Williams-video vi får hit börjar förresten med ett stort "Hype Williams presents" men det brukar vi alltid klippa bort, säger Lars.

Sveriges mest kände musikvideoskapare, Jonas Åkerlund, pratar helst om svenska videor.

- Jag har så dålig koll på utländska. Tidigare visste jag allt, sedan struntade jag i trenderna och började skapa mina egna i stället.

Jonas garvar lite och kommer på att han låter lätt pretentiös. Just nu gör han inga videor alls - förutom Stina Nordenstams senaste. Det är långfilmen som får ta all tid.

- Men om vi ska prata om svenska regissörer så är det nog Jesper Hero, som känns mest spännande just nu. Han har gjort ett par av Roxettes senaste videor och Standfasts "Carcrashes".

- Sedan är det Johan Perjus och Daniel De Viciiola" vi brukar kalla dem "Johan och Daniel", för vi kommer aldrig ihåg vad de heter i efternamn. De har jobbat med Caesar"s Palace och gjort Stakka Bos "Killer", till exempel. Och så Anders Hallberg, som hellre gör reklamfilm. Och det är ju ett bra tecken.

Det koordinerade dansandet i videor är på väg tillbaka, konstaterar Lars Beckung raskt. För fem år sedan var dans i videor hopplöst ute - nu dansar alla. Madonna dansar igen, Janet Jackson dansar igen. Britney Spears och N'Sync dansar mest av alla.

- Det verkar ha blivit så inne att dansa i videor att de tvingar folk att göra det som de inte kan. Jessica Simpson till exempel, som är ungefär lika okoordinerad som jag själv, försöker verka sexig i sin nya video, men det ser mest kul ut.

Världens bästa:

Annika Norlin