Aaliyah

–betyder den mest upphöjda

NÖJE

En roll i "Matrix 2" är bland det coolaste man kan få som skådis. Det fick Aaliyah. Hon är 22 år och sångerska.

- Jag spelar en figur som heter Zee, säger hon.

Foto: Virgin Music
Som det anstår en riktig r'n'b-drottning gillar Aaliyah science fiction, serietidningar och kampsport.

NEW YORK. Hennes namn betyder "den mest upphöjda" på arabiska. Många skulle säga att det krävs en hel del för att leva upp till ett sånt namn. Personliga kvaliteter, som styrka. Mod. En massa talang.

Aaliyah, 22, är inget helgon. Däremot jobbar hon stenhårt på att bli bättre på det hon är.

- Jag är sångerska och underhållare och försöker inte vara nåt annat, säger hon när Puls träffar henne i New York.

Aaliyah Dana Haughton är den amerikanska popdrömmen personifierad. Hon sjöng med Gladys Knight i Las Vegas när hon var elva. Upptäcktes av R Kelly när hon var 12. Det var hon som startade den nya vågen av superunga artister à la Britney och Christina när hon släppte debutalbumet "Age ain"t nothin" but a number" vid 15 års ålder. När hon fyllde 18 kunde hon avsluta sina gymnasiestudier. Året innan råkade hennes uppföljare nämligen sälja dubbel platina"

Aaliyah har egentligen ingen

superoriginell röst, som Erykah Badu, Carleen Anderson eller" Gladys Knight. Men hon använder det hon har till max - inte så olikt Madonna eller Janet Jackson.

- Det är viktigt för mig att jobba med kreativa människor som gillar nya grejer, säger hon. De måste våga leka, experimentera och släppa loss. Då gör jag det också.

Därför dyker r"n"b-kollektivet Playa upp överallt på tredje alstret "Aaliyah". Liksom Timbaland och Missy Elliot.

- Vissa människor har fått extra speciella gåvor av Gud. Som Static - han hör helt otroliga toner i skallen! Dessutom är vi kompisar allihop sen flera år tillbaka. Sånt skapar en helt annan kemi.

Vissa stunder sjunger artister helt okej. Andra gånger har de en glöd som inte liknar nåt annat. Vad får dig att plocka fram det där lilla extra?

- Jag älskar vackra harmonier och en bra melodi. När jag hörde "I care 4 U" (av Missy Elliott) fick jag lust att sjunga direkt. Sen är jag svag för ljudbilder som är lite mörka och hårda. Såna låtar tar mig till en annan plats.

Aaliyah är hemlighetsfull. Trevlig men kort i sina svar. Hon fingrar alltid på en hårslinga när hon pratar, och hon backar tillbaks i stolen om hon råkar säga något för personligt. Hon låter ofta mer som 35 än 22. Fast inte brådmogen, som många av hennes jämnåriga kolleger. Den här damens fötter är osedvanligt fastskruvade i jorden. Hon verkar också vara en riktig streber.

Är det sant att Barbra Streisand är din stora idol?

- Ja. Därför att Barbra är en superkvinna som sjunger, agerar och producerar - och gör allt med framgång. Hon får massor med respekt av industrin. Sånt beundrar jag.

För många kvinnliga

r'n'b-artister i USA cirkulerar karriären kring skivor, kläder, smink och hår. Alla från Eve till Mary J Blige ställer regelbundet upp i skönhetstidningar som "Black hair" och pratar om hemligheten bakom deras senaste hårfärg.

Modellsköna Aaliyah här inget undantag. Fast hon är mycket svagare för kampsporter, sciencefiction-serier och rockmusik.

- Min brorsa Rashad och jag är väldigt tajta, säger hon. Han lärde mig kung fu när jag var liten. Vi läste "X-men" tillsammans. Och det var han som lärde mig att gilla rock.

Har du några oväntade favoritartister?

- Jag älskar Oasis. Och Korn.

Du har fått en roll i "Matrix 2". Berätta!

- Jag spelar en figur som heter Zee (skrattar). Mer än så får jag inte avslöja. Men vi har just börjat filma i Australien. Jag älskade den första filmen när den kom - storyn och fotot. Att få en roll i uppföljaren känns overkligt och jättehäftigt.

Nicole O'Neill ([email protected])