Tre som är på gång

1 av 3
NÖJE

Saker och ting börjar röra på sig på den svenska reggaescenen. I höst släpper ett dussintal reggaeartister nya skivor.

Puls presenterar tre av de mest intressanta.

TNT

Cindy kommer från Trinidad och Bamma B kommer från Tobago. Tillsammans är de TNT, en duo som kommer att explodera i höst.

De gör karibisk pop, en blandning av dancehall och soca som de hoppas kommer att ha samma crossoverpotential som Shaggys "It wasn"t me" och Diana Kings "Shy guy".

Cindy har tidigare sjungit på bland andra Christian Falks och Robyns skivor. Bamma B hade en liten sommarhit förra året med poppiga "Shalalaleng". Numera syns han oftast med en mick i handen ackompanjerad av soca-DJ:n Uncle Eric. När han bodde på Tobago spelade han i ett calypsoband.

- Jag är uppväxt med calypso och soca. Men när jag kom till Sverige hamnade jag i reggae- och r"n"b-scenen. Det är en skön vibe här, säger Bamma B.

Förhoppningsvis ska de också samarbeta med Trinidads största stjärna i vår tid, Machel Montano, som just nu är i Sverige och jobbar med producenterna Murlyn.

Jogi

Det är ingen hemlighet att Jogi har lyssnat en del på Shabba Ranks. Det var Shabba som lärde honom att sjunga på det där sättet, liksom långt ner från magen, som på senare år förvaltats av dancehall-stjärnor som Bounty Killer och Baby Cham. Debutsingeln "J.O.G.I." är kanske den hårdaste svenskspråkiga dancehall som gjorts.

- Sverige har blivit redo för dancehall nu. Det går ju hand i hand med hiphopen, så jag hoppas att många som upptäckt hiphop genom svenska artister kommer att gilla det här, säger Jogi.

Tidigare har det varit svårt att göra riktig dancehall i Sverige. Det har inte funnits några producenter.

- Man var tvungen att köra på hiphop-beats förut. Men nu finns det skitbra producenter, säger Jogi.

Daddy Boastin

Efter Papa Dee är det nog ingen reggaeprofil i Sverige som är lika känd som Daddy Boastin. I höst kommer äntligen hans första album i eget namn. Tidigare har han framför allt gjort sig känd för sina gästinhopp med The Latin Kings och Teddybears. Inför solodebuten samlar han sina duktigaste vänner - Christian Falk, Eye-N-I, Timbuktu och givetvis även Latin Kings och Teddybears.

- Jag lovar att det blir bra. Jag är för gammal för att släppa nåt skit, säger Daddy Boastin på sitt typiskt uppriktiga sätt.

Han flyttade till Sverige för 15 år sedan och har följt hur reggaescenen vuxit från ingenting.

- Nu kan man gå på reggaeklubb sju dagar i veckan. Det är DJ:er och klubbar överallt.

Själv uppträder han regelbundet med Trinity Soundsystem.

- Vi är Sveriges bästa soundsystem!

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM