Vem ska släppa Maria McKee?

NÖJE
Håkan Steen.

Slöar framför tv:n fast

jag borde jobba, zappar lite håglöst och – plötsligt stannar tiden.

Det är David Lettermans show och jag har aldrig varit nåt större fan men nu, precis när jag slår på ZTV, står Maria McKee där.

I lång, lite bylsig svart klänning, med en violinist på sin vänstra sida och en gitarrist på sin högra. Och sjunger, nej SJUNGER, så ilningar letar sig uppför ryggraden och måndagsbluesen omedelbart försvinner ut genom fönstret.

Låten heter ”Wayfarin’ stranger”, är en traditionell amerikansk folksång från Appalacherna och hämtad från soundtracket till nya filmen ”Songcatcher”. Eftersom plattan inte har distribution här (hallå, någon) kastar jag mig genast ut på nätet och beställer ett exemplar.

Det är förmodligen en kanonskiva – namn som Emmylou Harris, Iris Dement, Gillian Welch och Julie Miller medverkar – men det spelar mindre roll. ”Wayfarin’ stranger” med Maria McKee räcker. Den måste jag höra igen.

Antagligen bottnar en del av min eufori i lättnaden över att hon är back on track.

Efter albumet ”Life is sweet” 1996 och diverse omstruktureringar och utrensningar på hennes skivbolag stod McKee, likt många andra begåvade artister på mellannivå (Lloyd Cole, Ron Sexsmith), utan skivkontrakt och sedan dess har det varit oroväckande tyst.

Precis som det mesta hon varit inblandad i, såväl de countrypunkiga plattorna med Lone Justice på 80-talet som de två tidigare soloalbumen ”Maria McKee” och ”You gotta sin to get saved”, var ”Life is sweet” lysande.

En platta där hon klev bort ett steg från americanarötterna till förmån för ett larmigare, Bowie-glammigare uttryck, vilket en och annan puritan hade svårt att svälja, men jag kunde inte sluta spela vare sig titellåten eller ”Absolutely barking stars”.

Sedan dess har Maria McKee

mest gjort ströspelningar och inhopp här och där och ägnat tid åt familjen. Dock utan tankar på att ge upp sin karriär. Hon har fortsatt skriva låtar och spela in och så sent som härom veckan aviserade hon att ett nytt album är helt klart. Allt som saknas är en distributör.

Att något enda skivbolag tvekar inför att släppa skivor med en av samtidens största röster är givetvis en gåta, så vi kan bara hoppas på en snabb lösning.

Dessutom planerar McKee att turnera i Europa i höst.

Hjälp gärna till att hålla tummarna för Sverige-spelningar.

Och för att hon i så fall gör ”Wayfarin’ stranger” som extranummer.

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM