En fet känga till ytliga kändisar

Marcus Birro om nya boken: Risken är att den ses som en hämnd

NÖJE

Marcus Birro hatar kändisvärlden. Så till den grad att han har skrivit en bok om den.

– Några kommer säkert att känna igen sig, säger Göteborgsförfattaren.

Foto: uffe Nylén
FÖRBANNAD FÖRFATTARE Marcus Birro ger sig på kändisvärlden i den nya romanen ”Kalashnikov” som släpps i september. ”Det är en arg bok som gör upp med horeriet i kändisvärlden. Som man är en del av vare sig man vill eller inte”, säger han.

I september släpps ”Kalashnikov”, Marcus Birros andra roman som handlar om en ung kille som har tagit livet av sig. En kompis hittar sedan meddelanden efter sin döde vän.

Attack mot ”en snuskig värld”

– Ur det här för jag sen en arg gerillaräd mot den svenska kändisvärlden, som är så snuskig och ytlig med Robinson och kändisfester och allt.

Marcus Birro har själv varit en del av kändisvärlden, känd som göteborgaren som skriver dikter och som bror till prisbelönade manusförfattaren Peter Birro. Marcus har setts i olika tv-program och 1999 kom debutromanen ”Alla djävulska främlingar”. Idag kåserar han i P3:s ”Frank”.

– Många vet vem man är men inte vad man gör. Jag är så trött på det. Alla vill bli kända och få komma in i den där världen men fri sprit och klappar på ryggen och Stureplan och vackra människor? fan, jag blir riktigt arg när jag tänker på det.

”Jag har själv varit en hora”

Marcus Birro beskriver i boken hur det egentligen går till men vill inte i förhand avslöja vilka kändisar som kan komma att känna igen sig.

– Jag har ju själv varit en hora och suttit och pratat skit i tv-sofforna. Jag kan inte bli oskuld igen men jag måste reagera mot kändishysterin.

När Marcus intervjuades i en tidning för något år sedan nämnde han sitt missnöje med kändisvärlden.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. En kändis kom fram till honom på Stockholmskrogen Kvarnen en kväll.

– Han sa att jag hade svikit dom. ”Du fick ju komma in bland oss. Nu sticker du kniven i ryggen på oss.” Helt ofattbart, menar Marcus Birro.

Och det var den händelsen som inspirerade honom att skriva boken.

Birro får inte leka i sandlådan

– Risken finns att den uppfattas som hämnd för att jag inte får vara med i sandlådan och leka längre men så är det inte.

– Jag vill så långt bort från slafsighet och yta som det går.

Hannah Sjöström