TV4 är sämst på film

NÖJE

TV 4 förstör långfilmer.

Med långa avbrott och fejkade program för att få in reklam.

När TV 4 ville ha tillståndet för att sända reklam-tv till alla svenska hushåll lovade de saker.

Som när man ringer runt till hantverkare för att fråga vad det kostar att få ett jobb gjort. Dom lovar för mycket.

TV 4 skulle visa reklamen i block mellan programmen.

När de väl fått rätten började de försöka komma undan sina löften. Som den där hantverkaren som plötsligt upptäcker att hmm den där grejen kan inte jag fixa och det där ingår inte och vips så står du där försenad med en dyrare räkning.

TV 4 skulle ha nyheter klockan 22 så att de kunde hinna med en långfilm med start klockan 20.

Nädå. I stället lägger de sina långfilmer på lördagar och söndagar klockan 21, så att Nyheterna kommer in som en kall dusch mitt in filmen. Och inte bara nyheter.

Filmen avbryts. Sedan kommer en puff för nyheterna. Följd av reklamfilmerna. Då är det dags för trailers för TV 4:s andra program. Sedan Nyheter. Som följs av väderprognosen och ännu fler trailers för TV 4 och ännu mer reklam.

Till sist börjar filmen om igen, för de stackars tittare som minns att de faktiskt var mitt i en upplevelse. Över 20 minuter senare.

Men TV 4 är inte nöjda med detta filmförstörande. De visar också filmer sent på natten när de inte har några nyheter att slänga in. I stället har de låtsasprogram som heter "Om en bok" eller "Inför Bio 4".

När "Jag sköt Andy Warhol" stoppas mitt i kommer ett torftigt illustrerat program där moderatledaren Bo Lundgren hyllar Vilhelm Mobergs "Utvandrarna". Hur en hjärna funkar som gör att man blir moderat av att läsa "Utvandrarna" vore visserligen värt ett eget program, men inte mitt i en film.

SVT visar filmer utan störning. Men vad visas? TV bör också visa filmklassiker och där är SVT sämre nu än förr. Men de gör en del bra punktinsatser, som Kurosawa-serien i våras, och i sommar har SVT ett fint filmutbud. Förra helgen sändes både "Deer hunter" och "Fågelskrämman" och de kör en serie med Lasse Hallström.

Filmsabotörerna på TV 4 visar faktiskt också en del bra klassiker.

Men inte när någon tittar.

Klockan 11 på söndagsmorgnar sänds sevärdheter som "Laura" och "Laglöst land".

TV 4 är sämst på film.

Orsaker till extas

Jens Peterson