Petras nya rekordlön

På Broadway kan Petra Nielsen fyrdubbla sin lön

NÖJE

Petra Nielsen, 36, gör debut på Broadway – och sätter nytt lönerekord för svenska musikalartister.

Stjärnans nya månadsinkomst: cirka 600 000 kronor.

Foto: Björn Wanhatalo
Petra Nielsen är handplockad för sin roll i uppsättningen av ”Chicago” på Broadway i höst. Då slår hon sitt eget rekord som den bäst betalda svenska musikalartisten.

Den gamla rekordhållaren lär inte deppa ihop över Petra Nielsens nya gage.

Hon heter nämligen också Petra Nielsen.

Förra året kammade musikalstjärnan in drygt 160 000 kronor i månaden när hon gjorde succé i London som Roxie Hart i musikalen ”Chicago”.

Slog Körberg

Med den lönen slog hon den tidigare rekordhållaren Tommy Körberg, som tjänade några tusenlappar mindre – i dagens penningvärde – när han gjorde sin roll i Londonuppsättningen av ”Chess” i mitten av 80-talet.

Petra Nielsens gageförhandlingar med Broadway är ännu inte klara, men kvalificerade bedömare menar att hon nästan fyrdubblar sin lön när hon spelar Roxie Hart i New York i höst.

– Eftersom hon inte är en känd stjärna i USA kommer hon inte upp i de riktiga topplönerna på Broadway. Men det är ändå en stor roll. Jag skulle tro att hon minst får en lön på 5 000 – 7 000 dollar i veckan (55 000 – 77 000 kronor), säger Charles Isherwood, musikalexpert på den amerikanska branschtidningen Variety.

Sedan tillkommer dessutom det faktum att Petra Nielsen är handplockad för rollen.

Och inte av vem som helst.

Broadwayproducenten Barry Weissler upptäckte Petra när hon gjorde ”Chicago”-rollen i London – och föll pladask för den svenska huvudrollsinnehavaren.

– Den bästa Roxie Hart någonsin, sa den lyriske producenten.

800 000 kr totalt

Om det omdömet ska omsättas i pengar landar Petra Nielsens lön på cirka 12 000 dollar i veckan – alltså cirka 600 000 kronor i månaden, menar bedömare med god insyn i affärerna på Broadway.

Totalt skulle det innebära en inkomst på nära 800 000 kronor för de sex veckor som Petra Nielsen spelar Roxie Hart i New York.

Plus att rollen är ovärderlig marknadsföring av den svenska stjärnan i musikalvärldens Mecka.

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM