Vikingarna ser starka ut

NÖJE

Vikingarna kan ha en nytändning på gång.

Färska "Att älska någon så" (NMG) är bandets starkaste förstasingel sedan "I kväll" för sex år sen.

Den 17 september släpps ett helt nytt album.

Det är ingen riktig revolution. Men för att vara Vikingarna är nya singeln ett ordentligt lyft. Arrangemanget för tankarna till Vikingarnas absoluta storhetstid på 80-talet, 1984 års "Albatross" är inte långt borta i Jörgen Anderssons och Lennart Dahlbergs "Att älska någon så".

Refrängen håller allsångsklass.

Baksidan, "Livets trädgård", är en mjuk ballad med mycket doft av 80-tal och Vikingarnas mycket framgångsrika "Den stora dagen" från 1982. Originalet är norskt och den fina, svenska texten är skriven av Ingela "Pling" Forsman:

"Blev ditt liv den vackra trädgård som du drömde om i går", sjunger Christer Sjögren.

Så här intressanta har inte Vikingarna varit på skiva sen 1995. Måtte "Kramgoa låtar 2001" bli ett steg framåt.

I lördags vann Hjältarna dansbands-SM. I söndags stämplade Bert Karlsson tävlingen som betydelselös i en intervju med Aftonbladets reporter Klas Lindberg.

- Tidigare år har visat att bandet som vinner inte får något uppsving, sa Bert.

På den punkten ger jag honom rätt. En granskning av vinnarna sedan starten 1989 visar att få orkestrar fått något bredare genombrott efter segern. Vi får gå tillbaka ända till 1992 och Grönwalls för att hitta ett band som nått rejäl framgång och kontinuerlig skivutgivning.

Men dansbands-SM har givetvis ändå betydelse på en annan nivå. Tidigare segrare vittnar om positiva effekter som ökad uppmärksamhet i media och fulltecknade spelplaner.

Där kan tävlingen spela en viktig roll som plattform att bygga långsiktiga dansbandskarriärer på.

"Jag finns alltid bakom dej" (Albatross) heter Leif Bergqvists nya singel.

Trubaduren från Växjö släpper snart sitt femte album. "Jag finns alltid bakom dej" är en svensk tolkning av Steve Earles "When I fall".

Det är en stark och välgjord duett mellan Bergqvist, som röstmässigt ligger nära Anders F Rönnblom och Magnus Lindberg, och Caroline Olovsson.

Musikaliskt är det enkelt arrangerad, stadig visrock och uttrycket känns mycket äkta, lite som på Gösta Linderholms senaste.

Det här vill jag höra mer av!

Bäst just nu:

Michael Nystås ([email protected])