Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Schlaget låt för låt

    Schlagerdramat går vidare.

    I kväll avgörs den tredje deltävlingen i Nordichallen i Sundsvall.

    SVT 1 sänder tävlingen direkt med start 20.00.

    Aftonbladets Per Bjurman har som vanligt följt repetitionerna på plats och sätter här sina betyg på de åtta låtar som gör upp om segern.

”Back again”

Artist: Towe Jaarnek. Text och musik: Kjell-Åke Norén och Towe Jaarnek.Towe Jaarneks stora comeback, sägs det. Jaha. Jag visste inte ens att hon funnits. Frågan är om jag, eller någon annan, minns henne i morgon. Jo, chansen finns faktiskt. Den inbitna fältartisten (!) har en maffig pipa och kan kanske slå sig fram som ett någorlunda acceptabelt Bonnie Tyler-substitut från granskogen. Låten däremot, ett platt stycke radiopop utan temperament och utan personlighet, har jag redan glömt. Får rimligen rätt svårt att ta sig vidare.

Ring och rösta: 0718–321 01

 

”You’re the best thing”

Artist: Linda Grip. Text och musik: Marcus Black och Linda Grip.Ett för den här deltävlingen tämligen karaktäristiskt bidrag. Inte dåligt – men förfärande utslätat och intetsägande. Man sitter och väntar på att låten ska börja. Sen är den slut. Anslaget liknar det Annika Ljungberg använde i Norrköping, men hon stagade upp sin popsötade mainstream-country med en snygg melodi och ett betagande arrangemang. Debutanten Linda Grip får försöka köpa alla röster på sin unga charm. Och för att det ska lyckas krävs andra nerver än de vi sett under de stämbandssvajiga repen.

 

Ring och rösta: 0718–321 03

 

”Hon kommer med solsken”

Artist: Östen med Resten. Text och musik: Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson.Den hittills största favoriten i årets Melodifestival. Ingen tror något annat än att den här klämmigt svängiga Sven Ingvars-versionen av ”You can’t hurry love” går direkt vidare till finalen i Globen. Det gäller även mig. Jag är övertygad om att ni kommer att älska det godmodiga, roliga, varma och bondskt klatschiga som präglar både själva sången och framförandet. Själv är jag allra mest impad av skedsolot (!) och fiolen, den tuffaste i tävlingen på den här sidan Erik Öst och ”Ola me’ fiola’”.

 

Ring och rösta: 0718–321 05

 

”Hon är en annan nu”

Artist: Sylvia Vrethammar. Text: Dan Hylander. Musik:

Tomas Enochsson och Dan Hylander.När vi först hörde den här lilla saken, på cd, lät den stilig – men rätt så omöjlig i Melodifestivalen. Sen kom Sylvia – Primadonnan! Artisten! Stjärnan! – till stan och laddade Dan Hylanders nätta Lill Lindfors-samba med elegans, hetta, sensualism och sex. Och plötsligt framstår ”Hon är en annan nu” som en av tävlingens allra hottaste segerkandidater. Ta och studera nu, yngre kollegor – så här för man sig, så här använder man sin karisma, så här intar man en scen.

 

Ring och rösta: 0718–321 07

 

”Det innersta rummet”

Artist: Date. Text: Patrick Tibell. Musik: Johnny Thunqvist.Det här är lite tragiskt. Unga grabbar som sjunkit så djupt ner i dansbandsträsket att de inte kan frigöra sig från det töntiga och såsiga tilltalet ens när de nu försöker bli antagna till pojkbandsskolan. Hur moderna rytmer de än försöker dopa kompet med ringer det flottiga ekot av Ingemar Nordströms saxparty genom musiken. Med det inte sagt att Date är chanslösa. Refrängen är trots allt effektiv och dansbandspubliken stor. Med lite tur, eller snarare otur, snor de Arvingarnas plats på pallen.

 

Ring och rösta: 0718–321 02

 

”Ingenting är större än vi”

Artist: Arvingarna. Text och musik: Thomas G:son.De här sockersöta gossarna är ute i samma ärende som Date. De vill växla in sina urblekta dansbandscheckar mot stenhård pojkbandsvaluta. Skillnaden är att Arvingarna vet ungefär hur de ska göra och faktiskt lyckas förvandla sig till ett hyggligt, svenskt Westlife. Snyggt jobbat. Mot avancemang talar bara det faktum att låten, schlagerkungen G:sons hittills svagaste, inte vill fastna förrän efter ett par lyssningar. Slåss med just Date om en plats bland de fyra – och finns det rättvisa vinner de.

 

Ring och rösta: 0718–321 04

 

”Tidig är tiden”

Artist: Rolf Carlsson. Text: Markku Reingold. Musik: Rolf Carlsson.En dark horse. Med kraftig betoning på dark. Ingen vet hur svensk schlagerpublik reagerar på en rufsig, allvarsam vispoet som sjunger Fred Åkerström-pastischer med Lasse Tennanders Camel-utan-filter-stämma. Journalistälskaren Rolf Carlsson kan skrälla – och göra dundrande praktfiasko. Till hans fördel talar en fin melodi. Till hans nackdel den synnerligen pretentiösa texten, inklusive klassiska rader om ”glömskans menageri” – och den till synes surmulna attityden. Nu ska vi vara glada, Roffe-ponken.

 

Ring och rösta: 0718–321 06

 

 

”Big time party”

rtist: Hanna & Lina Hedlund. Text och musik: Lotta Ahlin och Tommy Lydell.Lex ”Estlands-seger-i-Danmark”: Man kan vinna även utan riktig låt – bara man kompenserar med en tillräckligt färgsprakande, fartfylld och rolig scenshow. Det är de omhuldade systrarna Hedlunds stora chans. Här finns ingen melodi alls, bara glättiga rytmer. Men de unga damerna ställer onekligen till med fest på scenen. En glad, sprakande fest som lär sätta en och annan manlig hormon i svajning i tv-soffan, om man får uttrycka sig så. Systrarna Hedlund är inte direkt buskablyga. Går vidare.

 

Ring och rösta: 0718–321 08

 

 

Sätt betyg på Melodifestivalen i Sundsvall:

Tyck till om Melodifestivalen

 

tyck till Tyck till om Melodifestivalen Vilka var bäst - vilka var sämst? är det bättre eller sämre med det nya kvalsystemet?

 

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet