En mobbad slår tillbaka

Tuva Novotny är bioaktuell

1 av 2 | Foto: Magnus Wennman
Tuva har bomullsskjorta från Day och örhängen från Zanzlösa Zmycken.
NÖJE

I skolan blev hon trakasserad av sina kamrater.

Nu tar hon revansch.

Tuva Novotny är värstingtjejen som gör vad som helst för att bli sedd. Fast bara på film.

De flesta har nog varit där någon gång. Haft en stor klump i magen när skolklockan ringt ut till rast. Släpat fötterna ut på skolgården. Bara väntat på det första slaget, glåpordet eller på att få innehållet i skolväskan utslängt över regnvåt asfalt.

Tuva Novotny vet. Hon har varit på båda sidor.

I filmen ”Den osynlige” spelar hon värstingtjejen Annelie som trakasserar och misshandlar och håller hela skolan i skräck. En dag råkar Nicklas (Gustaf Skarsgård) hamna i bråk med henne och efter en grov misshandel blir han osynlig.

– Det vi vill diskutera är att inte synas, att inte få bli sedd för den man är, säger Tuva Novotny.

Hon vet vad hon snackar om. I verkliga livet blev hon själv mobbad när hon gick i 5:an. Det började med att hon försökte ta parti för en kille som mobbades.

– Då gav de sig på mig i stället. Kastade grus och skrek taskiga saker. Det höll på av och till under ett år.

Trakasserierna tog inte slut förrän mobbarna flyttade till en annan skola.

– Alla mår dåligt av mobbning. Det var ingen rolig tid, säger hon.

Men nu har hon som sagt bytt sida. Tagit sig an trasiga Annelie som är uppväxt i fosterhem och slår och härjar för att hon mår så dåligt.

– Det var spännande och jätteläskigt att göra henne, säger Tuva.

Det läskiga var att välja bort de klassiska värstingattributen: det svarta, kortsnaggade håret och kajalsminkade ögonen.

– Det fanns ingen mask att gömma sig bakom och det var så mycket man skulle bevisa. Men på så sätt blev ju karaktären också mycket intressantare.

Som research åkte hon till ett ungdomshem och snackade med tjejer som mycket väl hade kunnat vara Annelie.

– Det var otroligt bra. Men jobbigt också. Där kom jag med mitt relativt ordnade liv och med ett jobb jag trivs med och på en eftermiddag skulle jag försöka lära mig hur det är att må så dåligt så man knarkar. Fast mötet var viktigt. Tuva hade väntat sig mer av det kajalsminkade och utåtagerande. Men mötte skygga tjejer. Tjejer som dolde sina ansikten och förnekade alla mjuka sidor.

– De hade gjort allt från att misshandla folk till att knarka. Mötet med dem var otroligt viktigt för hur jag gjorde Annelie sedan.

Tuva Novotny är bara 22 år men hennes meritlista kan mäta sig med vilken etablerad, äldre skådespelare som helst. Från tv-såpan ”Skilda världar” i TV4 har hon gjort kritikerrosade filmer som ”Tic tac” och ”Jalla jalla!”, hyllade tv-dramat ”Herr von Hancken” i SVT och turnerat med teaterföreställningen ”Rocky”.

– Jag hade bråttom att bli vuxen. Allt jag ville var att börja jobba och klara mig själv, säger hon.

Sagt och gjort. Tuva hoppade av gymnasiet för att satsa allt på skådespeleriet. Men trots den där beslutsamheten, trots kärleken till yrket och trots den där digra meritlistan tampas Tuva Novotny ändå med sin osäkerhet.

– Jag har en fruktansvärd prestationsångest, säger hon.

– Jag tar på mig en uppgift, läser manus och tycker att det är jättekul. Men när jag väl ska prestera låser jag mig och tänker ”Jag kan inte, det här är över min kompetens, jag har inte verktygen”.

Fast nu har hon insett att det faktiskt är okej att känna så. Hon är ju trots allt bara 22 och har ett helt liv att utvecklas på. Och det skulle knappast vara någon utmaning längre om hon var helt nöjd med sitt skådespeleri i dag.

Snacka jobb går bra. Men när det kommer till kärlek blir Tuva hemlig. Privat är hon ihop med skådespelarkollegan Johan Widerberg. Påstår i alla fall pressen. Parets telefonsvarare bekräftar:

”Hej, du har kommit till Tuva och Johan. Vi kan inte svara just nu men lämna ett meddelande så hör vi av oss. Pip.”, säger den när jag ringer ett par dagar innan vi ska träffas.

Det visar sig dock att telefonsvararen är mycket mer öppenhjärtig än Tuva själv på den här punkten.

Du lever ihop med Johan Widerberg nu, försöker jag.

– Det där är inget jag pratar om. Inte överhuvudtaget, svarar Tuva bestämt.

– Det påstås ju saker hit och dit. Och enda sättet att hålla sig ifrån det är att inte kommentera det. Påståenden, eller rykten, kan till slut bli vedertagna utan att det är sant.

Svårtolkat svar, eller hur? Jag försöker igen.

Är det inte bättre att snacka om det för att döda skvallret?

– Nej, jag tycker det är märkligt att diskutera mitt privatliv med publiken. Det är inte mitt jobb. Det är en annan sak med artister. De ska sälja sig själva, sin musik och sina plattor. Medan vi säljer en roll och en film som inte är jag.

Okej. Vi går vidare.

Hur har det påverkat dig att vara skilsmässobarn?

– Det är klart att det har gett en rastlöshet och ett sökande efter tillhörighet och trygghet. Inte för att jag inte fick trygghet av mamma och pappa. Men just det faktum att de inte klarade av att ha ett liv ihop och att jag var tvungen att ha två hem gör ju att man rycks upp lite.

Så när du gifter dig kommer du verkligen kämpa för att det ska hålla hela livet?

– Självklart. Allt det som ens föräldrar gjorde fel ska man ju göra rätt. (skratt)

Tänker du något på att skaffa familj och barn?

– Absolut. Jag är ju 22. Det finns i kroppen. Hade jag levt för 40 år sedan hade det varit dags för en unge nu. Det tänker jag på. Men vi får se när det blir. När det är dags så är det dags och blir det inte det så blir det inte det. Men det skulle vara mysigt.

Påminde din egen tonårsrevolt om Annelies i ”Den osynlige”?

– Jag har aldrig kommit hem och varit full eller varit så där utåtagerande. Min revolt var nog mer den klassiska mor-dotter-grejen.

Hur fixar du all utseendefixering i ditt yrke?

– Den största pressen är inte i yrket utan utanför. I varje intervju man gör ska det stylas, sminkas och kläs upp. Det ställer inte jag upp på. Alla har sitt ansvar för hur den här världen ser ut.

– Många ungdomar ser det man gör och skickar brev och så där. Då vore det bara löjligt att försöka måla upp sig som någon supermänniska.

Hon har skinn på näsan, Tuva. Man kör inte med henne i första taget. Det fick tidningen Café erfara då de utsåg henne till årets sexigaste kvinna 2000. Tuva kuppade nämligen. Vägrade ställa upp på klassiskt sexiga bilder.

– Jag ville diskutera vad sexighet och snygghet är. Det är ju alla tjejer för sina pojkvänner. Det är en löjlig tävling men har de utsett mig får de ju ta mig för vad jag är också.

Coolt. Tuva plåtades med kläderna på och utan några förföriska poser. Dessutom fick hon chans att propagera för sina åsikter. Fast hon erkänner att det kan vara svårt att stå emot den bild media vill måla upp av en och bli smickrad. Att hon tagit avstånd från det där är resultatet av mycket funderande.

– Jag har förstått att det är viktigt att ha min identitetskris för mig själv helt enkelt, säger hon.

Nu väntar några hektiska veckor i Malmö för Tuva. Hon ska göra ett inhopp i pjäsen ”Dorian Grays porträtt” på Hipp. Och så är det filmfestival i Berlin. Dessutom vill hon fota mer, resa till New York, lära sig tjeckiska bättre och åka och hälsa på farmor i Prag oftare. Och någon gång i framtiden kanske det blir läge att filma utomlands.

– Ja, det vill jag absolut. Alla vill ju erövra världen.

akriv Tuva Novotny

Karin Lindstedt