Jeans från forntiden

1 av 2 | Foto: Sara Ringström
Observera den coola loggan på jackan, första bokstaven i veckodagarna.
NÖJE

Möt de svenska modeskaparna i Puls. I dag träffar vi Örjan Andersson.

Han är ingen flashig designer, åtminstone inte enligt honom själv, och har ingen designutbildning. Men efter tio års arbetslivserfarenhet och intresse av jeans så har nu hans eget jeansmärke Weekday landat. Örjan Andersson 29, är inte bara en cool kille med Stockholms mest intressanta polisonger. Han gör också jeans med inspiration från svunna tider.

Beskriv de kläder du gör.

– Det är jeans i en rak unisexmodell i två färger: en ljus sliten blå tvätt och en urtvättad svart tvätt. Framöver dyker det också upp en tajt jeansjacka med extra långa ärmar som ska korva sig, det tycker jag är snyggt.

Vad inspirerar dig?

– Väldigt mycket men främst jeanshistoria och secondhand-kläder.

Hur länge har du gjort jeans?

– Drömmen att göra egna jeans har alltid funnits. Jag planerade länge innan den första modellen kom för fyra månader sen. De sys nu upp i en fabrik i Portugal.

Beskriv den målgrupp du tänkt dig.

– Folk med liknande smak som jag själv. Killar och tjejer som gillar secondhand-kläder och jeans.

Hur viktigt är det med trender?

– I viss mån viktigt eftersom jag vet att jag påverkas av dem. Det som är roligt med trender är att de förändras hela tiden. Man försöker hinna med och snappa upp dem men sen får väl andra bedöma om man lyckats.

Tre viktigaste jeanstrenderna just nu?

– Smala fotvidder, sliten svart denim och tajt passform.

Favoritdesigner?

– Jag gillar jeansdesignern Rodeo Ben som under 50-talet gjorde otroligt snygga kläder för Wrangler.

Var kan man köpa dina kläder?

– Jeansen säljs på Nostalgi i Göteborg och i min secondhand-butik Weekend i Stockholm som jag har med några kompisar. Butiken är bara öppen på helgerna så jeansen och secondhand-affären är bara ett hobbyprojekt. Annars jobbar jag för Lee och Wrangler och utbildar bland annat personal i jeanshistoria.

Framtidsplaner och drömmar?

– Visst vore det kul att kunna ta fram jeans och att driva en kombinerad secondhand och jeansbutik på heltid men vi får väl se.

arkiv Örjan Andersson

Hulda Andersson