Spännande om spioner

NÖJE
Robert Redford och Brad Pitt.

Spy game

Amerikansk thriller i regi av Tony Scott, med bl a Robert Redford, Brad Pitt, Catherine McCormack, Stephen Dillane och Marianne Jean-Baptiste.

Spionspänning på två plan.

Dels ute på fältet. ”Spy game” rör sig från Vietnam och kalla krigets Berlin på 1970-talet, till Beirut på 1980-talet och Kina på 1990-talet. Dels inne i Pentagon. Intriger och hemligheter i Washington, på ett sätt som påminner om Costners ”Ingen utväg”.

Robert Redford spelar den erfarne spionen Nathan Muir som en gång rekryterade Brad Pitts rollfigur Tom Bishop till CIA. Först som prickskytt för att avrätta folk, sedan som hemlig agent med många sorters yrkeskunskap.

I filmens ramhandling har Bishop hamnat i trubbel. Medan spionbyråkrater i Washington funderar på hur de ska lösa den politiska krisen, och vem som ska offras, berättar filmen i återblickar hur Muir har lärt upp Bishop.

Ett far-och-son-förhållande där den yngre inte är säker på att han vill bli samma sorts cyniska överlevare.

Vem är god och ond? Vad är rätt och fel? För soldater och spioner handlar det om att tro på de order de får, men båda de här spionerna funderar i olika skeden på vems ärenden de går.

”Spy game” är spännande och välgjord, och för en vettig diskussionen samtidigt som den skickligt återskapar olika länder och tidsperioder. Den ser dyr ut, och berättas proffsigt i snabba klipp.

Det Redfords rollfigur vill lära ut gång på gång är att spioner inte får blanda in känslor. När Bishop blir kär i en hjälparbetare (Catherine McCormack) ställs hjärta mot hjärna. Vad är rätt och fel? Kan man botgöra misstag i det förflutna?

Spionen som kom in från kylan och det kalla kriget erkänner för sig själv att det blåser kalla vindar på hemmaplan också.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM