Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Schlaget - låt för låt

Nu har schlagerdramat kommit in på upploppet.

   I kväll avgörs den fjärde och sista delfinalen i Lugnethallen i Falun.

   SVT 1 sänder tävlingen direkt med start 20.00.

    Aftonbladets Per Bjurman har som vanligt följt repetitionerna och kan nu för första gången ge högsta betyg till ett av bidragen i årets Melodifestival.

1. "Son of a liar"Artist: Kina Jaarnek.

Text och musik: Marcos Ubeda.

Marie Fredriksson, I presume? Inte nog med att lillasyster Jaarnek ser ut som världens mest berömda halländska - hon rör sig också i trakterna av det som på åttiotalet kallades "kvinnorock" och hade sina mest hängivna anhängare i en samling skrikiga danskor och just Fredriksson. Inget man hade drömt om att få höra igen, kanske. Men på något sätt lyckas den upphottade dansbandssångerskan få det överlastade ekipaget att svänga rätt gott - och Ubeda har ännu en gång komponerat en refräng med snyggt häng. Bäst i familjen.

 

2. "Ge mig himlen för en dag"Artist: Solo. Text: Ulf Georgsson.

Musik: Jonas Ohlson, Niclas Ericsson.

Sala stadshotell. Kommer jag olyckligtvis att tänka på när jag ser och hör de här snutfagra skåningarna. Precis som alla andra Barbados-epigoner vill de plötsligt vara Westlife. Så därför sitter de nu där på chica barstolar och klappar sig käckt på låren. Fast jag är ledsen: Man kan ta Solo från dansbandsvärlden men... ja, ni vet. De håller betydligt högre klass än exempelvis Date, men har i likhet med dem svårt att tvätta bort det där smetiga och töntiga. Å andra sidan gick ju just Date mot allt förnuft vidare, så...

 

3. "I want you"Artist: Niklas Andersson. Text och musik: Svante Persson och Micke Wedberg.

Typiskt exempel på den bristande verklighetsförankring som följer musikalartister genom livet. De är så säkra på sig själva och sina tjusiga röster att de helt enkelt inte känner igen en misslyckad låt när de hör en. Niklas Andersson äger den pipa en bärande roll i "Miss Saigon" kräver, distinkt och dynamisk - men han har ändå ingen chans göra något vettigt av den här våldsamt anonyma och blodfattiga dussinschlagern. Går detta bidrag vidare gör det så som sångnummer - inte som låt.

 

4. "The one that you need"Artist: Friends.

Text och musik: Pontus Assarsson och Henrik Sethsson.

För tredje året i rad rider Friends in på schlagerscenen med en glödhet vinnarkandidat under sadeln. För det förtjänar de väl ändå nåt slags respekt. Precis som fjolårsframgången är låten en stilig ABBA-pastisch, fast med tydligare lutning åt pojkbandshållet - därav de manliga medlemmarnas mer framträdande roll. Det är emellertid Nina och Kim, strålande av det självförtroende och den karisma de erövrat sedan förra gången, som till slut lyfter också den här hiten. Blir farlig i Globen med.

 

5. "It takes 2"Artist: The Honeydrops.

Text och musik: Mats Hedström, Zarah Hedström och Malin von Gerber.

It takes nerver, skulle jag vilja säga. Om de haft såna är det inte omöjligt att tonårstjejerna Zarah och Malin kunnat utmana toppnamnen med den här egensinnigt ihopvirade pop-karamellen, nästan minimalistisk till sin karaktär. Så här skulle faktiskt Bangles kunnat låta om de slagit igenom i dag. Refrängen kan verka lite vek, men tassar sig målmedvetet fram till lyssnaren och vägrar redan vid andra mötet vika undan. Problemet är nervositeten. Den har fått de unga stämbanden att darra under repen. Ta ett djupt andetag, flickor.

 

6. "Vem é dé du vill ha"Artist: Kikki, Bettan & Lotta. Text och musik: Thomas G:son och Calle Kindbom.

En klockren, klassisk schlager av ädlaste Skara-märke. Jag lovar, under de fyra veckor vi nu lekt den här leken har ingen varit ens i närheten av något liknande. Låten känns som en enda lång, perfekt sammanfattning av vad Melodifestivalen är, eller snarare, ska, vara. Det godmodiga framförandet kan beskrivas på exakt samma sätt. De tre stjärnveteranerna charmar skjortorna av oss med sin avslappnat säkra sång, sin hjärtliga utstrålning och sitt våldsamt goda humör. En av de mest givna vinnarna i tävlingens historia.

 

7."Sista andetaget"Artist: Jan Johansen. Text och musik: Danne Attlerud och Thomas Thörnholm.

Tja, "I morgon är en annan dag" har ju redan vunnit en gång, så varför skulle den inte kunna fungera igen? Johansen använder ett mer strandraggarlystet och Eros Ramazotti-inspirerat tilltal än Christer Björkman, men visst är det här ändå en ny variant av 1992 års vinnare. Med gammeldags jury hade den lätt gått vidare, men tv-publikens avoga inställning till den här sortens halvballader verkar vara gjuten i betong. Den evigt skäggstubbige har dock power i stämbanden och kanske kan sjunga sig till en plats i uppsamlingsheatet.

 

8. "Vackrare nu"Artist: Fredrik Wännman.

Text och musik: Fredrik Wännman.

Imiterar han Papphammar - eller blir den nervöse Robertsfors-sonen helt enkelt akut nödig varje gång han kommer till refrängen? Ser plågsamt ut. Om det inte vore för att låten - ett bedrövligt försök att klä Christer Sandelin i dansbandskavaj - också är en sån plåga att höra kanske man hade kunnat känna lite medlidande. Nu kan man bara konstatera att Wännman, egentligen en helt okej kompositör, hade väldigt fel när han fick för sig att han passade lika bra på scenen som vid skrivpulpeten.

 SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet