"Jag gick in i mig själv"

Den nya skivan blev Peter Jöbacks väg ut ur 30-årskrisen

1 av 2 | Foto: ROGER SCHEDERIN
NY TUFFARE STIL Det är inte gamla vanliga Peter Jöback som möter publiken på sin nya skiva "I feel good and I"m worth it".
NÖJE

30-årskrisen blev en vändpunkt för Peter Jöback.

Med hjälp av Orup, Niklas Frisk och Andreas Mattson har han under hösten spelat in ett djupt personligt album.

- Nu har jag hittat mig själv, säger han.

Det låter annorlunda. Inte alls som den Peter Jöback man tidigare hört.

I stället är det en mer avskalad och soulinspirerad pop som ljuder ur högtalarna i studion på Kungsholmen i Stockholm.

Aftonbladet fick som första tidning lyssna på ett urval av låtar från Peter Jöbacks kommande skiva, "I feel good and I"m worth it".

- Jag har gått vidare, tagit ett steg inåt med min musik. Den här skivan är mycket mer personlig och ett försök att hitta en egen identitet, säger Peter Jöback.

Trots att hans debutskiva "Only when I breathe" sålde platina och hade flera singlar med höga listplaceringar var han inte nöjd.

Han ville något mer med sin musik.

"De såg mig som musiker"

Vägen till ett mer personligt uttryck gick via en kreativ process i London, en 30-årskris och hitmakarna Orup, Niklas Frisk och Andreas Mattson.

- De kontaktade mig genom mitt skivbolag och management. Det kändes fantastiskt att de såg mig som en musiker, inte som musikalartisten Peter Jöback. Och att de ville göra det här till min grej, säger han.

Orup står för två eller tre bidrag på nya skivan, Frisk/Mattson ungefär sex.

Men denna gång har Peter själv skrivit fyra egna låtar, står som medkompositör på många andra och spelar också själv piano.

- Jag har varit med hela tiden och påverkat hela produktionen. Jag har varit ute efter en mer äkta musikstil - med skavanker. Förra skivan var lite för "perfekt". Det är mycket mer känsla nu och jag vill visa att jag inte är på låtsas.

"Gick igenom personliga grejer"

För ett halvår sedan var Peter säker på att han inte skulle få en 30-årskris.

Men den kom.

- Jag gick igenom en del personliga grejer och började fundera varför jag höll på med det jag gjorde, vad jag ville. Jag blev förbannad, besviken och känslosam. Jag gick in i mig själv och kände att jag behövde ta ett nytt andetag, få en nystart. Och just det är den här skivan.

Första singeln blir "Sinner", skriven av Orup och släpps i slutet på mars. Också albumet är tänkt att lanseras i samma period.

- Det är klart att jag är nervös inför mottagandet. Men jag är framför allt nöjd och stolt. Och glad, säger Peter Jöback.

Klas Lindberg