”Tanterna” gick vidare i kväll

Med Friends på andra plats

Foto: PETER KJELLERÅS
Kikki, Bettan & Lotta, här i omvänd ordning, gick hem hos publiken i Falun.
NÖJE

FALUN

Tre säkra kort och förra årets vinnare gick vidare till melodifestivalfinal på fredagskvällen.

Kikki, Elisabeth och Lotta tog hem delsegern tillsamman med Friends.

Det blev inte mycket till match. När de tre schlagerveteranerna Elisabeth Andreassen, Kikki Danielsson och Lotta Engberg gick loss i korta svarta jackor och matchande byxor gick telefonera varma på Sveriges Television. Tillsammans har de 70 års erfarenhet av schlager-SM och i Sverige har de vunnit, tillsammans och var för sig, vid tre tillfällen. Elisabeth Andreassen har dessutom vunnit i Norge vid fyra tillfällen och har en seger i stora schlager-EM.

De enda som kunde mäta sig med den sjungande trion och som också tog sig till final var Friends som trots att de inte varit med lika länge går hem i stugorna. Och rutin har de ju eftersom de är regerande mästare då de vann förra året med låten Lyssna till ditt hjärta.

Jan Johansen och Kina Jaarnek nådde nästan ända fram, men är inte helt utslagna utan hamnar i den sista utslagningsrundan som avgörs av en specialjury den 22 februari.

Artisterna som tidigare gått vidare till finalen i Globen stod allihop på Melodifestivalens scen i Falun på fredagskvällen. Tillsammans framförde de Chattanoogas 20 år gamla klassiker Hallå hela pressen. Vissa ändringar i originaltexten hade dock gjorts för att passa årets uttagning.

De många tusen telefonsamtal som registrerades innebar att insamlingen Världens barn kom upp i över tio miljoner kronor.

Finalister i svenska Melodifestivalen

Varg Gyllander/TT

ARTIKELN HANDLAR OM