Javiera hotar hoppa av finalen

Kom utan scenkläder till galan – SVT tänkte stoppa henne

1 av 2
"det känns inte roligt längre" Javiera var upprörd och ledsen efter Melodifestivalen i går. SVT ville först inte ha med henne i sändningen - för hon hade inte med sig sina scenkläder. Nu funderar hon på att inte vara med i finalen i Globen. "Det känns inte roligt längre", säger hon. Foto. PER ERIKSSON
NÖJE

FALUN

Bara minuter före gårdagens direktsändning meddelade SVT att man inte längre ville ha schlagervinnaren Javiera som medverkande i mellanakten.

Anledning: hon hade inte tagit med sig sina scenkläder.

Nu funderar Javiera på att hoppa av finalen.

- Det känns inte roligt längre, säger hon.

Javiera var ett av de vinnande bidragen i delfinalen i Norrköping för två veckor sedan.

Med sin extravaganta scenklädsel slog hon knock på konkurrenterna med sin etnolåt "No hay nada mas".

I går anlände hon till Falun för att medverka med de andra vinnarna i mellanakten under direktsändningen. Men just när hon skulle åka från hotellet till festivalplatsen fick hon beskedet att hon inte längre var välkommen.

- Jag blev helt knäckt. Jag hade stressat upp hit och ställt upp på det här. Så när jag fick det här beskedet brast det helt och jag började gråta, säger Javiera.

Hade inte med scenkläderna

SVT:s artistansvarige Christer Björkman tog beslutet att porta henne med motiveringen att hon inte skulle bära sina speciella scenkläder, en chilensk folkdräkt.

Ett krav som Javiera inte hade en aning om.

- Hade jag vetat om förutsättningarna hade jag aldrig åkt. De ville skämta om min kjol som mamma för hand sytt fast 2 600 fjädrar på. Jag skulle stå där som en clown.

- Men jag är en artist och min etniska tillhörighet är djupt personlig och viktig för mig. Och sen gör de så här och plötsligt säger att jag inte är välkommen.

Strax före nio förändrades dock situationen. Producenten Svante Stockselius fick reda på vad som hade hänt och ringde Javiera.

- Det var jättekaos. Jag frågade om hon hade åkt, men det hade hon inte. Så då skickade vi en bil till henne och allt löste sig. Allt var ett missförstånd helt enkelt, säger Stockselius.

Låtsades att allt var bra

Javiera hade undersökt om det fanns kvällsflyg från Falun men inte hittat någon möjlighet att åka hem till Göteborg. Därför valde hon att ställa upp - trots allt.

- Jag är ett proffs. Därför låtsades jag att allt var bra under sändningen. Men jag sjöng medvetet texten annorlunda och tog bort orden då jag skulle driva med mina fjädrar.

Efter sändningen åkte Javiera direkt till sitt hotellrum. När Aftonbladet träffar henne är hon fortfarande upprörd och ledsen.

- Jag har tappat all lust och mår fruktansvärt dåligt av det här.

Kan det bli aktuellt för dig att hoppa av finalen?

(Lång tystnad.)

- Just nu känner jag inte för att ställa upp, nej. Det de har gjort här var så fruktansvärt oproffsigt att det känns meningslöst.

Klas Lindberg