- Världens coolaste sång

Dandy Warhols gör Stones-låtar

NÖJE

Courtney Taylor skriver Stones-låtarna som Stones inte längre kan skriva själva.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Courtney Taylor, Brent DeBoer och en riktigt dålig dag.

Courtney Taylor i Dandy Warhols släntrar in i hotellrummet och ser ut som en obäddad säng.

- Jag är bakfull.

Det är inte bara det. Det är det också.

- Min rakapparat har pajat. Rakade mig med hyvel i morse, var tvungen eftersom vi ska vara med i tv, och nu bränner det i hela ansiktet.

Han vänder blicken ut genom fönstret och ser himlen ligga över Stockholm som en grå och fuktig yllefilt.

- This is a bad day, man.

Då ser han ett exemplar av albumet "Thirteen tales from urban bohemia" ligga på bordet. Han ser den lilla klisterlappen på omslaget. På den står det nåt i stil med: innehåller "Bohemian like you" från Vodafones tv-reklam.

Courtney ler skevt och river bort lappen.

- Det är helt galet. Jag vet inte om du lagt märke till det, men våra låtar dyker ofta upp i filmer, tv, reklam" Vi hade en låt med i Gus Van Sants "Good will hunting". Men den här gången" Vem hade kunnat tro nåt sånt? Vi får fett med stålar för att låna ut vår låt och sen, via tv-reklamen, blir den en jättesuccé. Årets hit i Europa!

Den borde blivit det långt tidigare. Den har allt vad en hit ska ha: groove, nynnvänlig melodi, kaxigt gitarriff, cool text, uh-uh-uh-körer i falsett, ja, och den släpptes redan för ett och ett halvt år sen.

- Vi fick inte den uppbackning vi skulle haft. Skivbolaget räknade ut oss och sa: Det här är bara en hip retropryl som inte kommer att sälja. Well" Nu låter det annorlunda. Hämnd! Redan när vi hade spelat in den visste jag att det var den coolaste sång som gjorts i hela världen.

Courtney är ett stort fan av Rolling Stones.

Det hörs titt som tätt i Dandy Warhols musik och i synnerhet på "Bohemian like you". Säg så här: Mick Jagger sa nyligen att det är den bästa "cover" som gjorts på en Stones-låt.

- Jag försökte få den att låta så mycket Stones som möjligt. Du vet, jag bara satt där med min gitarr och spelade helt skamlöst det där riffet som är "Brown sugar" men ändå inte och jag tänkte: Varför skriver inte Stones såna här låtar längre? Det är inte mitt jävla jobb att göra det. Sen kom jag på att det är mitt jobb. För Stones gör det inte längre och samtidigt vet jag att alla därute vill höra den sortens låtar. Men jag älskar Keith Richards. Han är cool.

Rolling Stones var en avgörande orsak till att Courtney i unga år plockade upp gitarren och bildade sitt första band.

- Den första låt jag hörde med dem var "Paint it black". Den var perfekt. Den lät farlig. Stones var bra så jävla länge också. De började 1962 och 19 år senare släppte de "Tattoo you"" Hade en period förra året då jag ansåg att det var deras bästa platta. Nu har jag ändrat mig. "Sticky fingers" är bäst.

Dandy Warhols är just nu i färd med att slutföra sitt nya album och till sommaren gör de antagligen en festivalspelning i Sverige. Hultsfred är ett stalltips.

Tore S Börjesson