Brandy har vuxit upp

NÖJE

Brandy

Full Moon (Atlantic/Warner)

R´N´B

Hon brukade vara tonårstjejen med rosa grejer i håret. Nu är hon 23, nygift och har fått en riktig soulröst. Sedan Brandys framgångsrika sitcom "Moesha" lades ner för två år sedan, har hon kunnat fokusera helhjärtat på musiken. Det hörs på "Full moon", det första album hon gjort som är bra rakt igenom.

Hon fortsätter tryggt att jobba med superproducenten Rodney "Darkchild" Jerkins, som själv slog igenom med hjälp av Brandys "The boy is mine". De två har utvecklat ett tajt samarbete som liknar det Janet Jackson så länge haft med Jam & Lewis. "Full moon" låter också som den skiva Janet försökt göra de senaste tjugo åren. Det är samma balans mellan futuristiska beats och melodier alla kan tralla på och det blir r"n"b som är både getto och radio. Det kanske inte är så svårt att få hits när man har hela den svarta popmusikens elit i ryggen, men producenter kan bara ta dig till en viss punkt. Det är hennens röst och sättet hon levererar den på (och kanske hennes ögon) som gör henne till en stjärna.

Med en imponerande proffsighet kastar hon sig mellan pompösa Babyface-ballader och den stökiga electrofunken i singeln "What about us" och titelspåret "Full moon". I kärleksförklaringen "Wow" låter hon som en blivande Toni Braxton.

På dagens tokhetsiga r"n"b-scen risker Brandy att vara omsprungen av Ashanti eller Tweet redan om en vecka, men Brandy har erfarenheten, talangen och framför allt tålamodet på sin sida. För vilka andra tonårsstjärnor lägger ner fyra år på att göra ett album i dag?

Martin Gelin