Humor för både stor och liten

NÖJE
En ovanligt lyckad filmatisering av en tecknad serie.

Astérix & Obélix – Uppdrag Kleopatra

Fransk komedi i regi av Alain Chabat, med Christian Clavier, Gérard Depardieu, Monica Bellucci m fl.

Att göra spelfilm av komiska tecknade serier är inte alltid så lätt. Ett exempel på det är Hollywoods kalkonversioner av ”Familjen Flinta”, där rätt skådisar och bra effekter inte räckte långt när man totalt hade glömt att behålla den tecknade seriens charm, humor och intelligens.

Fransmännen har lyckats betydligt bättre med det när det gäller Astérix, äventyrsserien som sedan 1959 roat miljoner runtom i världen.

Astérix (Christian Clavier) och hans klotrunda vapendragare Obélix (Gérard Depardieu) är galler som med hjälp av en trolldryck som gör dem starka, framgångsrikt bekämpar Julius Caesars (Alain Chabat) romerska trupper.

Tiden är alltså cirka 50 år f. Kr.

Här, i den andra spelfilmen, beger de sig till Egypten för att hjälpa drottning Kleopatra (”Malena”-stjärnan Monica Bellucci) att bygga ett palats.

Filmen är gjord med väldigt gott humör. Ibland med nästan Monty Python-liknande skämt. Som att de skojar med sin egen film. Och man kan nästan se hur Depardieu riktigt njuter av att i en filmroll bara behöva gå omkring och se tjock ut, med en Pippi Långstrump-peruk på huvudet. För att vara en film som främst är riktad till den yngre publiken, har den också förvånansvärt vuxna inslag. Dels är Kleopatra och hennes kvinnliga uppassare väldigt lättklädda. Dels kryllar filmen av blixtsnabba filmskämt, om allt från ”Stjärnornas krig” till spaghettiwesterns och Ennio Morricones typiska västernmusik.

Det är inte stor filmkonst – men riktigt underhållande.

Filmen är bra dubbad till svenska där Tomas Bolme, Allan Svensson och Marie Richardsson har lånat ut sina röster till de ledande rollerna.

Jan-Olov Andersson